Jump to content

A beolthatók és az oltási pontok köre is bővült Magyarországon

2020. 12. 30. 14:01

Az új vakcinaszállítmányak köszönhetően a szerdától kezdve már 21 intézményben kezdhetik meg az vakcina beadását, valamint bővült a beolthatók köre is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

Újabb 70 ezer darabos vakcinaszállítmány érkezett, amely közel 35 ezer egészségügyi dolgozó számára biztosít védettséget. Elsősorban olyan egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát, akik az intenzív osztályokon dolgoznak, illetve részt vesznek a koronavírusos betegek ellátásában – közölte Müller Cecília.

Hozzátette, a mai naptól kezdve már 21 intézményben kezdhetik meg az vakcina beadását, jövő év elején pedig már 25 ponton lesz lehetőség az oltakozásra.

A most érkezett szállítmánynak köszönhetően bővült a beolthatók köre is, már a háziorvosok is megkaphatják a védőoltást.

A védőoltás beadatásnak szigorú rendje van. Így aki jelentkezik, kap egy kérdőívet, melyen a kérdések az olthatóság felderítésére vonatkoznak. Minden estben az oltó orvos dönt az olthatóságról – fogalmazott a tiszti főorvos.

Aki beadatja a vakcinát, annak egy nyilatkozatot is alá kell írnia, mivel ez nem egy kötelező védőoltás.

A két vakcina beadatása után körülbelül egy hét múlva alakul ki a védettség a vírussal szemben.

Müller Cecília figyelmeztetett, annak ellenére, hogy megérkeztek a vakcinák az elővigyázatosság továbbra is fontos, főleg a higiénés szabályok betartása.

A védőoltásoktól nem kell tartani. A múltban megjelent SARS vírusra kidogozott vakcina, már egyfajta előzményt, ami segítséget nyújtott a koronavírus elleni oltóanyag kidolgozásában.

Az oltóanyag mellékhatásai közt a bőrfájdalom, bőrpír jelentkezik, kisebb esetben levertség, nyirokcsomó duzzanat, de ezek nem igényelnek orvosi beavatkozást.

Müller Cecília közölte, hogy az első négy napban 3789 egészségügyi dolgozó élet az oltakozás lehetőségével.

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen – számolt be a legfrissebb adatokról a tiszti főorvos.

A szennyvízvizsgálatok az 52. héten azt mutatják, hogy Debrecenben és Kaposváron növekedett, Egerben, Győrben és Szombathelyen pedig csökkent a koncentráció. A többi településen nem történt változás.

Az új mutáns törzs nem veszélyesebb a már ismert koronavírusnál. A reprodukciós rátája nagyobb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a március óta jelen lévő vírus – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

Már Magyarországon is vizsgálják, hogy jelen van-e a vírus mutációja. Ehhez a szeptember óta Nagy-Britanniából Magyarországra érkezett és 14 napon belül megfertőződött egyének mintáját vetik össze a Magyarországon megfertőződöttek mintájával.

Hozzátette, Magyarországon egyelőre nem diagnosztizálták az új mutáns vírust.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőrségi adatokat ismertette:

  • 227 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés megszegése miatt.
  • 1 üzlet bezárása mellett döntöttek kedden.
  • 333 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.
  • 9274 esetben ellenőrizték a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket.
  • 2139 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában.
(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)