Jump to content

Egy különleges génmanipulációs eljárás jelenthet védelmet a szuperbaktériumok ellen

2021. 04. 19. 22:22

Nagyon sok érdekességet megtudhattunk a KliniKaland előző három részéből. A Semmelweis Egyetem most az antibiotikumokról tett közzé egy érdekfeszítő videót.

Korábban a vakcinákról, az immunrendszerről, sőt a vírusok és a baktériumok közötti különbségekről szóló videót mutatott be a Semmelweis Egyetem, amiről a hirado.hu is beszámolt. Most egy újabb ismeretterjesztő alkotással jelentkeztek.

Mi történik az antibiotikumok hatására a szervezetünkben? Mik azok a rezisztens baktériumok? Miért probléma, ha feleslegesen szedünk be antibiotikumot? A Semmelweis Egyetem animációs filmsorozatának negyedik részéből ez is kiderül.

A videóból megtudhatjuk, hogy a legismertebb antibiotikumot, a penicillint, Alexander Fleming fedezte fel 1928-ban. Ennek köszönhető, hogy már sokkal kevesebben halnak meg bakteriális fertőzésben, mint száz évvel ezelőtt.

Az antibiotikumok működési elve nagyon egyszerű. A szervezetbe jutva, szőnyegbombázásszerűen elpusztítják az útjukba kerülő baktériumokat, és végül az immunrendszer is beáll a küzdelembe.

Igen ám, de az antibiotikumok kiirtják a jótékony baktériumokat is, ezért a gyógyszer mellé 4-6 óra elteltével probiotikumot is érdemes szedni.

Van viszont egy óriási veszélye annak, hogy egyre többen szednek antibiotikumot, sokszor akkor is, ha erre nem feltétlenül van szükség.

A KliniKaland videójából kiderül, Európában több mint harmincezren halnak meg évente gyógyszereknek ellenálló fertőzések miatt.

A multirezisztens baktériumok ellen a végső megoldást a videóban elhangzottak szerint egy különleges génmanipulációs eljárás jelentheti.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)