Jump to content

A francia kormány reméli, hogy nyáron már nem lesz kötelező a szájmaszk viselése kültéren

2021. 05. 19. 17:16

Miközben a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek, a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények  megnyitásával Franciaországban megkezdődődött szerdán a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldása, a kormány annak a reményének adott hangot, hogy nyáron már nem lesz szükséges a szájmaszk viselése a közösségi kültereken.

Emmanuel Macron államfő és miniszterelnöke, Jean Castex az elnöki hivatal melletti egyik kávéház teraszán kezdte a napot, ahol kamerák kereszttűzében fogyasztották el a reggeli kávéjukat.

Az elnök a kávézást "a visszanyert szabadság apró pillanatának" nevezte, amely "a közös erőfeszítések gyümölcse". Emmanuel Macron ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy továbbra is legyenek óvatosak annak érdekében, hogy "sikerüljön közösen megfékezni a járványt".

A vezetők az idén először jelentek meg nyilvánosan maszk nélkül.

Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban elmondta: miután egyre több francia oltatja be magát a koronavírus ellen, a kormány reméli, hogy nyáron már nem lesz kötelező a maszk viselése az utcán vagy a közösségi kültereken.

A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy a járványügyi mutatóknak még javulniuk kell ahhoz, hogy a kormány engedélyezhesse a maszkviselés elhagyását. e

"Ha minden így folytatódik, ez feltehetően a nyáron meg fog történni" - mondta Gabriel Attal. "Ekkor majd természetesen úgy tekintjük, hogy észszerű és felelősségteljes lesz kimondani, hogy kültéren levehetjük a maszkot. Meg fogjuk tenni, mert mindenkinek elege van a maszkból" - fogalmazott.

Olivier Véran egészségügyi miniszter hétfőn úgy ítélte meg, hogy hamarosan nem lesz kötelező a maszkviselés kültéren, de pontos dátumot nem mondott.

Adatvédelmi okok miatt és a diszkrimináció elkerülése érdekében a mindennapi életben (munkahely, üzletek, oktatási intézmények, éttermek, mozik, színházak, múzeumok) a védettséget igazoló dokumentumok nem lesznek használatban, hanem inkább a vendégek számának korlátozásával, valamint a szájmaszkviselés és minden más egészségbiztonsági intézkedés megtartásával folytatódik a védekezés.

Az október 30. óta zárva tartó mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, állatparkok, valamint a nem csak alapvető cikkeket árusító üzletek szerdától 35 százalékos, a vendéglátóhelyek teraszai ötvenszázalékos kihasználtsággal üzemelhetnek, egy asztalnál maximum hatan foglalhatnak helyet.

Az éjszakai kijárási tilalom kezdete az eddigi 7 óráról szerda estétől 9 órára tolódik, és a Zene Ünnepe elnevezésű utcai rendezvénysorozat napján, pénteken, kivételesen este 11 órakor fog kezdődni.
Június 9-től kezdve a vendéglátóhelyeken a beltéri kiszolgálás is engedélyezett lesz, a kulturális helyek is már 65 százalékos kihasználtság mellett működhetnek, az éjszakai kijárási tilalom pedig este 11 órakor fog kezdődni. A védettségi igazolások ettől a naptól kezdve az ezer főnél nagyobb rendezvényeken (sportesemények, fesztiválok) kötelezők lesznek.

Eddig több mint 21 millióan, a franciák 31,2 százaléka, a felnőtt lakosság 38 százaléka kapta meg a koronavírus elleni első vakcinaadagot, míg a teljes lakosság 13,5 százaléka (9,12 millióan) mindkét dózist.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)