Jump to content

Egy új mesterséges szív, ami a beteggel összhangban dobog

2021. 06. 07. 11:56

A világon a legtöbb elhalálozásért a szívbetegség felel. A fejlett országokban minden ötödik ember szenved élete valamelyik szakaszában szívelégtelenségben.

A legsúlyosabb esetekben a szervátültetés az egyedüli megoldás. Mivel azonban több a szívelégtelenség, mint a donor, a betegek akár éveket tölthetnek várólistán. Az átültetésre várók megmentése céljából a Carmat francia cég kifejlesztett egy teljes mesterséges szívet. Ez egy olyan műszerv, amely addig helyettesíti a test motorját, amíg nem találnak megfelelő donort.

Az eszköz az emberi szív formájához hasonlít, 4 kilogrammot nyom és két akkumulátort használ. Az aksik körülbelül négy óráig működnek töltés nélkül, majd a készüléket csatlakoztatni kell egy hálózati tápegységhez.

A Carmat létrehozott egy teljes mesterséges szívet

A szenzorok érzékelik a vérnyomást, és válaszként egy algoritmus valós időben szabályozza a vérkeringést. „Úgy működik, mint az emberi szív, tehát ha a beteg mozog, a vérkeringés felgyorsul, ha a páciens nyugalomban van, akkor pedig stabilizálódik és lelassul” – mondta a Carmat vezérigazgatója a CNN Business-nek.

Az esetleges mellékhatások és kockázatok csökkentése érdekében a beteg vérével érintkező részek olyan anyagokból készülnek, amelyek kompatibilisek az emberi testtel. A műtéti beültetés után az eszköz nem igényel karbantartást – emelte ki Stéphane Piat.

Piackész fejlesztés

Eddig tizenkilenc páciensen próbálták ki a készüléket a klinikai vizsgálatok során, decemberben pedig a vállalat megkapta a CE besorolást is, ennek köszönhetően a Carmat az Európai Unióban forgalmazhatja a termékét. A múlt hónapban engedélyt kaptak arra is, hogy elkezdjék a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. Ez szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal is megvizsgálja a forgalmazási lehetőséget.

A cégvezető reményei szerint június végén már megkezdhetik a mesterséges szívek értékesítését Németországban. Céljuk, hogy a Carmat év végéig 20 műszervet készítsen el, amelyeket egyenként több mint 160.000 euróért kínálnak majd a kórházak számára. A jelenlegi kialakítás a legtöbb férfi számára megfelel, a nők döntő többségének azonban túl nagy.

A céget 2008-ban alapították, de Alain Carpentier francia sebész már 25 éve dolgozik a mesterséges szív kifejlesztésén. A társaságnak jelenleg körülbelül 190 alkalmazottja van, és több mint 250 millió euró támogatáshoz sikerült eddig hozzájutnia.

A londoni Imperial College kardiológus professzora elmondta, hogy a kutatók már évtizedek óta dolgoznak egy olyan mechanikus pumpa előállításán, amely képes teljes mértékben helyettesíteni a szívet. Martin Cowie elmondása szerint a korábbi próbálkozások gyakran stroke-hoz vezettek, illetve előfordult vérrögök és fertőzések kialakulása is, de a francia cég fejlesztése által használt anyagokkal mindenképpen jó irányba haladnak.

Úgy véli, maga a tervezés egy igen érdekes koncepció. „Majd idővel meglátjuk az eredményeket, de tetszenek az ötleteik” – tette hozzá.

Szívből jövő innovációk

Az IDTechEx piackutató cég szerint a szív- és érrendszeri betegségek technológiájának piaci értéke 2030-ra meghaladja a 40 milliárd dollárt. Több teljes mesterséges szív is áll jelenleg fejlesztés alatt, de egyelőre egyedül az arizonai székhelyű SynCardia gyártó fejlesztése kapható a piacon. A műszerv fixált szívritmussal rendelkezik, tehát nem autonóm módon alkalmazkodik a beteg fizikai aktivitásához.

A CorWave a bal kamra segédeszköze

Egy másik francia cég, a CorWave pedig egy olyan készülék kifejlesztésén dolgozik, amely a kevésbé súlyos szívelégtelenségben szenvedőket segítené. Nem a teljes szervet helyettesíti, hanem segít a vért továbbítani a szív négy kamrájának egyikéből.

Louis de Lillers vezérigazgató kiemelte: a CorWave mintegy 80 millió euró összegű finanszírozáshoz jutott, beleértve azt a 15 millió eurót, amelyet az Európai Bizottságtól kaptak. Jelenleg az Egyesült Államokban és Európában is a klinikai vizsgálatokra készülnek.

Számos olyan eszköz létezik már, amely segíti a vér áramlását az egyik kamrából, de Lillers szerint ők egy olyan új technológiát alkalmaz, amely szorosabb összhangban van a páciens tevékenységével. „Képesek vagyunk nyomon követni az aktivitást, és képesek vagyunk a véráramlást a beteg igényeihez igazítani” – részletezte a szakember.

Életre szóló segítség

Bár a Carmat és a CorWave kezdetben ideiglenes megoldásként fogja forgalmazni készülékeit a transzplantációra várók számára, azonban mindkét vállalat hosszú távú célja a folyamatosan használható eszközök gyártása.

„A víziónk nem más, mint hogy egy nap életre szóló készülékként fogják őket használni. De ez hosszabb távú adatok begyűjtését is igényli, tehát a cél megvalósítása még várat magára” – mondta a kardiológus professzor.

Hozzátette: örömmel látja, hogy a vállalatok új megközelítésekkel próbálkoznak, és úgy gondolja, hogy az innovációk sok ember javát fogják szolgálni. „Szerintem el fog jönni az a nap, amikor már őszintén azt mondhatjuk a betegeknek, hogy ugyanolyan jól járnak a mechanikus pumpával, mint a transzplantációval” – vetítette előre Martin Cowie.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)