Jump to content

Gyorsan emelkedett a szúnyogok által terjesztett betegségek száma Európában

2023. 06. 22. 14:41

Az európai járványügyi hivatal (ECDC) friss adatai szerint a klímaváltozással és a vírusokat hordozó szúnyogok terjedésével összefüggésben drámaian megemelkedett Európában a dengue-lázas megbetegedések száma: tavaly csaknem annyi esetet regisztráltak, mint az előző 11 évben összesen.

Míg az általában lázzal és izomfájdalommal járó, olykor halálos kimenetelű vírus 2010 és 2021 között a hivatalos adatok szerint összesen 74 embert betegített meg Európában – javarészt Franciaországban -, csak 2022-ben már 71 megbetegedést jelentettek kontinens-szerte – közölte az ECDC.

A hivatal csütörtöki sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy Európában is fokozottabban fognak terjedni egyes, szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek, mint a dengue-, a Zika-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz. Ám míg más kontinensekkel szemben ezek aránya Európában nem emelkedett drámaian az elmúlt években – a malária és a Zika-vírus esetszámai ráadásul csökkentek -, addig más vírusos megbetegedések, elsősorban a dengue-láz esetében markáns növekedés tapasztalható.

Andrea Ammon, a szervezet igazgatója szerint az intézkedéseknek a szúnyogpopulációk szabályozására, a megfigyelések és az egyéni óvintézkedések fokozására kell összpontosítaniuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán arra figyelmeztetett, hogy a 2023-ban és 2024-ben nagy valószínűséggel jelentkező El Nino-hatás tovább növelheti a fertőzések számát.

Az időjárási jelenség következtében az év második felében szélsőséges időjárási jelenségekre – a csendes-óceáni szigeteken trópusi ciklonokra, Dél-Amerikában heves esőzésekre, Ausztráliában és Ázsia egyes részein pedig szárazságra – lehet számítani.

A WHO közlése szerint a klímaváltozás fokozza a szúnyogok szaporodását, és a szúnyogok által terjesztett dengue-vírus előfordulása például máris drámaian emelkedett az utóbbi évtizedekben, különösen Amerikában. Peruban idén már vészhelyzetet hirdettek az ország legtöbb régiójában, és az egészségügyi miniszter múlt héten lemondott a dengue-lázas esetek számának emelkedése miatt.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)