Jump to content

OTP Nyugdíjpénztár: a nem nyugdíjas felnőtt lakosság ötödének van csak nyugdíjcélú megtakarítása

2023. 09. 29. 16:28

A nem nyugdíjas korú magyar felnőtt lakosság 55 százaléka egyáltalán nem bízik abban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszútávon fenntartható, mégis ötödük tervez csak hosszútávra és készül valamilyen öngondoskodási formával nyugdíjas éveire - állapította meg az OTP Nyugdíjpénztár felmérésében, amelyről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kutatásból kiderült, hogy a gazdaságilag aktív válaszadók pesszimistán vélekednek nyugdíjkilátásaikról, a megkérdezett korosztály 56 százaléka attól tart, hogy a nyugdíjas éveiben más segítségére fog szorulni anyagilag.

A felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni. További 37 százalék amiatt aggódik, hogy nem lesz képes a későbbiekben mindent megadni a családjának, és csupán 11 százalék az aránya azoknak, akik nem éreznek bizonytalanságot.

A felmérés szerint a felnőtt, nem nyugdíjas korosztály 56 százaléka számít arra, legalább 70 éves koráig kell majd dolgoznia, és további 21 százalék azon sem lepődne meg, ha ez még tovább kitolódna. A megkérdezetteknek 6 százaléka gondolja úgy, hogy már 60 éves kora előtt befejezheti a munkát.

A válaszadók 30 százaléka szerint havi 200-300 ezer forint, 23 százalék szerint 300-400 ezer forint elegendő lesz a megélhetéshez és 24 százalék válaszolta, hogy 400 ezer forintra lehet szüksége idős korára. A közleményben Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője kifejtette, érdemes már fiatalon, havi pár ezer forinttal elkezdeni a nyugdíjcélú takarékoskodást, "később még hálásak leszünk magunknak".

A Pulzus Kutatási Rendszer által elvégzett felmérés júniusban készült, ezer, 18 évnél idősebb - nem nyugdíjas korú - ember bevonásával.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)