Jump to content

Két év után fordult orvoshoz a nő – sokkoló, amit a szemében találtak

2024. 04. 17. 16:17

A kongói származású beteg egy igen ritka fertőzést kapott el, amit vélhetően krokodilhús fogyasztása okozott.

Egy nő szemében két éven át növekvő daganatról kiderült, hogy egy olyan parazita, amely néha hüllőkről emberre is átterjed – írja a livescience.com.

A 28 éves, a kongói Basankusuból származó nőnek a szeme sarkában lévő feltűnő dudoron kívül nem voltak más tünetei, azonban az orvosok észrevették, hogy csomó magától mozog, így azt műtétileg eltávolították.

A beteg szemében, mint kiderült egy lárvát találtak, melyről további elemzések után kiderül, hogy egy armillifer grandis nevű fajhoz tartozik.

Az orvosok a szennyezett krokodilhúst jelölték meg a ritka fertőzés lehetséges forrásaként, ami az első ilyen eset az orvosi szakirodalomban – írta a JAMA Ophthalmology című szaklap.

A jelentés szerzői a nőnél egy ritka szemfertőzést diagnosztizáltak, amelyet féregatkáknak nevezett paraziták okoznak. Ebben az esetben egy parazita beágyazódott a páciens bal szemének kötőhártyájába, ott pedig körülbelül 10 milliméteresre nőtt.

Az afrikai régiókban ezek a paraziták a kígyók testében fejlődnek, majd a szájukon, illetve lerakott tojásaikon keresztül visszakerülnek a környezetbe. A legtöbb armillifer grandis okozta fertőzést kígyóhús fogyasztása okozott, a kongói nő azonban soha nem fogyasztott ilyen húst, viszont krokodilhúst igen, ami vélhetően a piacon érintkezhetett egy fertőzött kígyóhússal.

Azokban a ritka esetekben, amikor ember fertőződik meg, a paraziták leggyakrabban a belső szerveket és az őket körülvevő szöveteket támadják meg. Ezek a fertőzések gyakran nem okoznak tüneteket, sokszor egyéb műtétek során derül rájuk fény. Alkalmanként azonban ezek a fertőzések szervperforációhoz, szélsőséges immunreakciókhoz és halálhoz vezethetnek.

A szemfertőzés ennek a betegségnek igen ritka megnyilvánulása, azonban gyorsabban diagnosztizálható, hiszen homályos látást, szempirosságot, és fájdalmat okoz.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)