Jump to content

Úgy öregszel, ahogy az édesanyád

2015. 04. 01. 14:43

Tudtad, hogy az öregedési folyamatokat egyedül az édesanyánktól származó mutálódott gének jelzik?

Ugyan léteznek korral járó betegségek, és fizikai változások, de az öregedés mindenkinél változó mértékben jelentkezik. A tudósok sokáig hitték azt, hogy az öregedési folyamatokra főként az életünk során felhalmozódott sejtsérülések vannak hatással, ezért nem is végeztek másfajta vizsgálatokat.

Van pedig még valami, ami befolyásolja az öregedésünk gyorsaságát, ami nem más, mint a mitokondriumban található sérült DNS. A mitokondrium felelős az energia előállításáért. A Karolinska Intézet és a Max Planck Öregedés-biológiai Intézet tudósai azok, akik ráébredtek erre.

Azt eddig is tudtuk, hogy a mitokondriális DNS-ben az évek során felhalmozódott sérülések hatással vannak az öregedési folyamatokra, de azt, hogy a DNS-sérülések egy része az anyától való öröklés útján már a születéskor is jelen van, azt nem.

A fenti állítás ugyan még csak egereken való kísérleten alapszik, de Nils-Göran Larsson, a Max Planck Intézet kutatója szerint emberek esetében is megállja a helyét.

Természetesen az egészséges életmódnak, és a mozgásnak továbbra is van szerepe az öregedési folyamatok késleltetésében, illetve a kiegyensúlyozott öregkor megélésében.

(Forrás:Medical magazin /Fotó:imgbuddy.com)