Jump to content

Előzd meg a csonttörést!

2015. 04. 19. 19:57

Ha csontritkulásod van, különösen vigyázz az elesésekkel, hiszen könnyen alkartörés, kompressziós csigolyatörés és csípőtáji törés lehet a következmény.

A változás korában az alkartörés a leggyakoribb töréstípus, de a legveszélyesebb a csípőtáji törés (combnyaktörés), mivel életveszélyes is lehet. Szinte minden esetben igényel műtéti beavatkozást. Szövődményei: felfekvések, tüdőgyulladás.

Idős korban igen nagy a combnyaktörés kockázata, s kockázatnövelő tényező, ha csökken a járásbiztonság, csökken a csípő körüli zsírtömeg, az izomerő, az egyensúly-koordináció. Kockázati tényező továbbá a tartási rendellenesség, a romló látás, nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók szedése, a szédülésre való hajlam és pl. a csúszós útfelületek is.

A csonttörések veszélyeztetik az életminőséget, és az életet, így nagyon fontos szerepe van a megelőzésnek.

  • Amennyiben csontritkulásod van, végezz izomerősítő, egyensúlyfejlesztő, tartásjavító gyakorlatokat!
  • Alakíts ki biztonságos életkörülményeket! (kábelek, szőnyegek eltávolítása, fürdőszobába kapaszkodók, csúszásgátló felületek felhelyezése, a lakótér megfelelő megvilágítása, mosogató, tűzhely elé csúszásgátló gumiszőnyeg letétele).
  • Viselj erős, gumitalpú cipőt!
  • Ne fogyassz alkoholt!
  • A botot, járókeretet, egyénre szabott fűzőket használd orvosi előírásnak megfelelően!
  • Ha nagy az elesés kockázata, viselj orvos által felírt csípővédő nadrágot, több mint 90 %-kal csökkenti a csípőtáji törések veszélyét eséskor.

(Forrás: safelifesenior.com/ Fotó:www.chiropractic.on.ca)