Jump to content

Sózni csak okosan!

2015. 05. 07. 17:58

E cikk főszereplője, a nátrium-klorid valójában szükséges a szervezetünk számára, mivel számos élettani folyamatban részt vesz, de ha túl sok, magas vérnyomáshoz vezet, s ez egy seregnyi más betegséget is magához vonz.

A só tehát hozzájárul az optimális izom-és idegrendszeri működéshez, szabályozza a folyadékegyensúlyt, a vérnyomást, de nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával. Figyelni kell, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben kerül az asztalra.

Valójában a legtöbb só –mintegy 75%-a a használt mennyiségnek- a feldolgozott termékekből kerül az étrendünkbe, ezért már vásárolni is tudatosan, a címkék ellenőrzésével ajánlott!

Vigyázz a kenyérfélékkel, margarinokkal, vajkrémekkel, felvágottakkal, húskészítményekkel, sajtokkal, belsőségkészítményekkel, de a salátaöntetek, konzervek, ételízesítők, nassolni valók, instant levesek sem kivételek.

Néhány tipp a sófogyasztás csökkentésére:

  • Csak akkor sózd meg az ételt, ha már kóstoltad, és feltétlenül szükséges! Vigyázz a forró ételeknek kevésbé intenzív az íze, így könnyen túlsózhatod!
  • Váltsd le a sót friss, vagy szárított zöldfűszerekre!
  • Korlátozd a készételek fogyasztását, s ne is raktározd őket otthon!

(Forrás:en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_salt / Fotó: pixabay.com)