Jump to content

Sport, és immunitás

2015. 05. 08. 15:20

Tudtad, hogy a rendszeresen végzett, mérsékelten intenzív testmozgás véd bizonyos betegségek ellen, ámde, ha túlerőlteted magad, az csökkenti az immunitást?

Tanulmányok már kimutatták, hogy azon sportolók körében, akik futnak, ritkábban fordul elő megfázás. Ha gyakran mozogsz, kevésbé leszel fogékony a felső légúti betegségekre. Ahhoz viszont, hogy ne erőltesd magad túl, és csak a testmozgás jótékony hatásait élvezd, fontos, hogy tudd, mely mozgásforma a legalkalmasabb számodra, mikor jó sportolnod, s mikor nem, s azt is, hogy mennyi sportra van szükséged.

Hogyan hat a sport?

Ha sportolsz, a testedben fokozódik a makrofágok (a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozókat megtámadó sejtek) termelése. Ha sportolsz, az immunitást segítő sejtek gyorsabban keringenek a véráramban, s ez így is marad az edzés utáni pár óráig. Ezalatt az idő alatt az immunitást segítő sejtek vírusokat, és baktériumokat hatástalanítanak.

Bónuszok

Mivel edzés alatt nő a testhőmérsékleted, a baktériumok kevésbé képesek elszaporodni. Ráadásul a testedzés csökkenti a stresszt is. „Azoknál, akik a maximális oxigén felvételüknek (VO2max – a fittségi állapot mérésére használt érték) 70-75%-án naponta 40 percet sétálnak, feleannyi felső légúti megbetegedés fordul elő, mint másoknál.” Dr. David Nieman, az Appalachian Állami Egyetem immunológusa

Vigyázat!

A nehéz edzések során viszont nőhet a fehérvérsejtszámod, és a stresszhormonok mennyisége. Ezért fogékonyabbak a fertőzésre a maratoni futók, és a hosszú távú versenyek résztvevői. A növekvő kortizol, és adrenalinszint növekedés emeli a vérnyomást, a koleszterinszintet és időlegesen gyengítik az immunrendszert.

(Forrás: Dr. David Nieman / Fotó: flickr.com)

Facebook oldalunkat itt találod!