Jump to content

A Mozart-hatás mítosza

2015. 05. 12. 13:10

Mozartot hallgatva valóban intelligensebbek leszünk? Zenét hallgatva nőhet az IQ-teljesítményünk? Ugyan ez is csak egy mítosz, de egy pici igazság van benne.

A kutartás szerint azok, akiknek pár perc erejéig egy kis Mozartot játszottak, jobb IQ eredményt értek el, mint azok, akik csak csendben ültek. Viszont volt más kutatás is. Két csoportot vontak be, a egyik csoport tagjai Stephen King horrortörténet rajongókból tevődött össze, míg a másik Mozart zenerajongókból. Akik jobban szerették Mozartot, mint ahorrort, akkor teljesítettek jobban, ha zenét hallgattak, de akik a történetekért voltak oda, jobb IQ-eredményt tettek az asztalra, ha ilyet meséltek nekik.

Valójában tehát akkor lesznek jobb IQ-eredményeink, ha kedvünkre való dolgot hallgatunk, legyen az Mozart, vagy épp kemény rock. Nem leszel okosabb attól, ha épp idegesít tanulás közben egy Mozart-válogatás, az biztos.

Az sem igaz, hogyha Mozartot hallgatunk, akkor egészségesebbek leszünk, hiszen Mozartnál ki hallgatta volna többet a saját zenéjét, ő mégis izületi gyulladástól, trippertől, és himlőtől szenvedett.

Érdemes hát megvizsgálni közelebbről a lélektani ’igazságokat’, és letesztelni őket a gyakorlatban.

(Forrás: ted.com, Ben Ambridge/ Fotó:pixabay.com)

Facebook oldalunkat itt találod!