Jump to content

Az öregedés művészete

2015. 05. 13. 15:58

Tudatosság, melynek segítségével örömteli megéléssé alakíthatjuk az öregedést, változást és halált.

Manapság nem könnyű öregnek lenni, sem megöregedni. Fiatalos és fogyasztás-orientált társadalmunkban az öregedés a testi-lelki szenvedések kifogyhatatlan forrása, ezért a legtöbben harcba szállnak az elkerülhetetlennel, és különféle módokon próbálnak fiatalok maradni. A nyugati kultúrákban, ahol az információt többre értékelik, mint a bölcsességet, az öregember ósdivá válik, mint a tegnapi komputer. Ezzel együtt ugyanakkor az igazi kincset is sutba dobjuk: a bölcsességet, amely az emberi élet azon kevés dolgai közé tartozik, amelyek a korral nem csökkennek, éppen ellenkezőleg: gyarapodnak.

Az "öregek bölcsességének" meghallgatására társadalmunknak ugyanolyan nagy szüksége van, mint a tudatos öregedés megvalósításának elsajátítására.

A bölcsesség elengedhetetlenül fontos funkcióval rendelkezik: kiüríti és elcsendesíti az elmét, leállítja a szüntelen információáramlást és elemzést, és újra a szívbéli tudást állítja a középpontba. A szív bölcsessége hozzásegít ahhoz, hogy egyszerűen csak szemléljük a teljességet, megértsük, mi számít és mi nem, megtapasztaljuk a dolgok jelentését és mélységét.


Ram Dass könyve felbátorít arra, hogy elfogadjuk az öregedést és az elmúlást egy olyan kultúrában, amelyet áthat a mindkettőtől való félelem. A szerző rámutat: létezik mindannyiunkban egy olyan tudatosság, amely segítségével felülmúljuk a korral szükségszerűen gyengülő összes képességünket, és nyugodt lélekkel átélhetjük Isten jelenlétét itt és most.
Ram Dass személyes történeteivel, egyéni humorával átvezeti olvasóit az öregedés (a szenilitás, a magányosság, a zavarodottság, a hatalom- és szerepvesztés, a depresszió és a félelem) útvesztőin, megtanít mindezek helyes megítélésére, a pozitív hozzáállásra.


Mandala-Veda Könyvkiadó,2008