Manapság a margarinokban csupán 1-2%-nyi a transzzsírsavtartalom a korábbi 10% helyett. A jobb értéket az új technológiai eljárásoknak, valamint a kókusz-vagy pálmazsír hozzáadásának köszönhetjük.
Ha nem a margarin a ludas, akkor mi?
A káros transzzsírsavak a következő termékekkel kerülnek be a szervezetünkbe: nagy zsírtartalmú édesipari termékek, sós nassolnivalók, kész-és félkész ételek, instant termékek, többször felhasznált sütőolajok.
Légy óvatos, ha édességfüggő vagy, ha szeretsz nassolni, s ha rendszertelenül étkezel.
Miért veszélyes a túlzott transzzsírfogyasztás?
Azért, mert növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Napi 1-2 gramm az, ami biztosan nem okoz egészségbeli károsodást.
A transzzsírsavak emelik az LDL szintet, de csökkentik a HDL koleszterinszintet. Rontják a gondolkodási funkciókat, fokozzák az elbutulást (Alzheimer-kór). Emelik a rákbetegségek kockázatát.
Rajta, csökkentsd a fogyasztását!
- Készítsd az ételeid nyers alapanyagokból.
- Olvasd el a címkéket, válaszd az alacsony zsírtartalmú készítményeket.
- Süss, főzz kevesebb zsiradékkal.
- Ne süsd túl a zsiradékot!
- Kerüld az instant termékeket, a chipseket, gyorséttermeket.
(Forrás:webmd.com/ Fotó: http://www.freedigitalphotos.net/, Junk_Foods_by_digitalart)