Jump to content

A vétkes transzzsírsavak

2015. 06. 20. 20:05

Te tudod, miért kell velük vigyáznod? Nagy részük a növényi olajok hidrogénezése során keletkezik, kis részük pedig olajban sütéskor, valamint megtalálható még a kérődző állatok húsában, tejében is.

Manapság a margarinokban csupán 1-2%-nyi a transzzsírsavtartalom a korábbi 10% helyett. A jobb értéket az új technológiai eljárásoknak, valamint a kókusz-vagy pálmazsír hozzáadásának köszönhetjük.

Ha nem a margarin a ludas, akkor mi?

A káros transzzsírsavak a következő termékekkel kerülnek be a szervezetünkbe: nagy zsírtartalmú édesipari termékek, sós nassolnivalók, kész-és félkész ételek, instant termékek, többször felhasznált sütőolajok.

Légy óvatos, ha édességfüggő vagy, ha szeretsz nassolni, s ha rendszertelenül étkezel.

Miért veszélyes a túlzott transzzsírfogyasztás?

Azért, mert növeli a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Napi 1-2 gramm az, ami biztosan nem okoz egészségbeli károsodást.

A transzzsírsavak emelik az LDL szintet, de csökkentik a HDL koleszterinszintet. Rontják a gondolkodási funkciókat, fokozzák az elbutulást (Alzheimer-kór). Emelik a rákbetegségek kockázatát.

Rajta, csökkentsd a fogyasztását!

  • Készítsd az ételeid nyers alapanyagokból.
  • Olvasd el a címkéket, válaszd az alacsony zsírtartalmú készítményeket.
  • Süss, főzz kevesebb zsiradékkal.
  • Ne süsd túl a zsiradékot!
  • Kerüld az instant termékeket, a chipseket, gyorséttermeket.

(Forrás:webmd.com/ Fotó: http://www.freedigitalphotos.net/, Junk_Foods_by_digitalart)

Facebook oldalunkat itt találod!