Jump to content

Csokis kaland recept

2015. 06. 28. 13:29

Se fehérliszt, se hozzáadott cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer.
Egy recept. Egy torta. Egy cukrászat.
Ez a Magyarország Cukormentes Tortája verseny.
Egy torta mindenkinek, mert az egészség fontos.

Kóstold meg Te is a Magyarország Cukormentes Tortája Verseny tavalyi győztesének, a Nándori Cukrászdának a receptjét!

Piskóta: 150 g tojás (60 g sárgája, 90 g fehérje), 75 g xilit, 90 g darált dió, 50g mandulaliszt, 25 g kakaópor (10-12 %), 4 g szódabikarbóna, csipet só, 70 g olvasztott vaj, 75 g víz

A tojássárgáját a fehérjével és a xilittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha kemény habbá verődött a tojás rész, beleöntjük a vajat és óvatosan belekeverjük a száraz anyagot. 420 g masszát 16-os tortakarikába beleöntöm, 120 g masszát 8 szeletes tortakarikába 160 fokon 10-15 percig sütjük.

Meggy öntet: 200 g mirelit meggy, 8 g eritritol, 10 g alma pektin. A mirelit meggyet felforraljuk és az eritrittel összekevert pektinnel besűrítjük. Lehetőleg előző nap főzzük össze.

Marcipán réteg: 70 g diabetikus marcipán / Csokis tejszíntöltelék: 90 g víz, 150 g eritritol, 60 g kakaó (20-22 %), 20 g diabetikus csokoládé, csipet só, 400 g állati tejszínhab (33%), 130 g főzött zselatin, Főzött zselatin

Főzött zselatin: 1 liter víz, 160 g zselatin. A vízet az eritritollal felforraljuk, beleszórjuk a kakaót, csipet sót és a csokoládét, majd szobahőmérsékletre hűlés után a felolvasztott zselatinnal összekeverjük, és belekeverjük a tejszínhabot.

Krokant (roppanós rész): 7 g diabetikus étcsokoládé, 14 g pörkölt mandula. A pörkölt mandula pálcikákat összekeverjük a felolvasztott csokoládéval és szilikon papírra szétszórjuk.

Díszítés: 2 g kakaó szóráshoz (nem olvadós), 10 g pörkölt mandula pálcika

Összeállítás: A 16 szeletes átmérőjű piskótát kipapírozott tortakarikába helyezzük, a roppanós csokoládés mandulát rászórjuk és a csokoládés tejszín rész egyharmad részét ráhelyezzük. A 8 szeletes piskótalap nagyságú marcipánkorongot ráragasztjuk (vékony csokis tejszínrész) a 8 szeletes piskótalapra. A marcipánlappal lefelé rátesszük a csokis tejszín tetejére középre igazítva. A meggy tölteléket simacsöves nyomózsákból a 8 szeletes méretű piskóta lap köré húzzuk, úgy, hogy a papírhoz ne érjen hozzá. A meggy és a papír közé szintén simacsöves nyomózsákkal kinyomjunk egy tejszínes csokoládé krémet gyűrűként, majd a maradékot a tetejére rátesszük, kártyával egyenesre húzzuk és evőkanállal feltüskézzük. Hűtőbe téve minimum 6 óra után nem olvadós kakaóval megszórjuk és a pörkölt mandula pálcikákkal díszítjük.

(Forrás, fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Nádori Cukrászda)

Facebook oldalunkat itt találod!