Jump to content

A szorongás, és az arousal-szint

2015. 07. 02. 17:18

Mi táplálja a szorongásod? Ha már megbénít a szorongás, s túlmegy egy egészséges határon, akkor baj van. A szorongás pozitív hozadéka, ha jobb teljesítményre serkent, ámde nem mindenki ilyen szerencsés. Kezelned kell a szorongásod, nehogy rámenjen az egészséged!

A szorongás során szomatikus (testi), és kognitív folyamatok is eljátszódnak az emberben. Az ember fejében őrült gondolatok kavarognak, melyek tovább generálják a félelmet. Ráadásul a gondolatok beindíthatják a testi jeleket, így a helyzet nem túl rózsás.

Ha túl magas az éberségi szint (arousal-szint), akkor már jön is az izgalmi állapot, a szapora szívverés, légzés, stb. Tulajdonképpen ez hasznos is lehet, mert felkészíthet bennünket a jó teljesítményre.

Ám, ha debilizáló szorongást élünk át, akkor az egészséges testi jeleket felcímkézzük, túlagyaljuk, így túlhaladunk az egészséges szinten. Ezt hivatott bizonyítani az a tény, hogyha a kognitív szorongás szintje alacsony, akkor az arousal változásai csak igen kis mértékben befolyásolják a teljesítményt.

Találd meg az okokat, amik a szorongásod táplálják, értékeld át, fogalmazd át őket! A szorongáscsökkentő gyógyszerek azért hathatnak, mert lecsökkentik a kínzó testi tüneteket, amikhez így nem tud a páciens megbetegítő gondolatokat társítani.

(Forrás: Humara, M. 1999. The Realtionship Between Anxiety and Performance, Fotó: freedigitalphotos.net, Thinking_Depressed_Indicates_Lost_Hope_And_Despair_by_Stuart_Miles)

Facebook oldalunkat itt találod!