Jump to content

Kókuszzsír a konyhában

2015. 07. 04. 19:45

Szereplője-e már a kókuszzsír a konyhádnak? Ha még nem, szerezz be, hiszen hevítése során nem keletkeznek benne egészségre káros szabad gyökök. Főként telített zsírsavakat tartalmaz.

A kókuszzsír közepes zsírsavtartalommal rendelkezik (MCT), ezért előnye, hogy akkor is felszívódik, ha ebben nem jár közre a lipáz enzimünk, ami egy epesav, és zsírbontó enzim.

Szobahőmérsékleten még szilárd halmazállapotú, de magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik.

Szűz, vagy szűrt legyen?

A szűz változat kókuszillatú, és -ízű, a szűrt viszont semleges, íztelen, és szagtalan. A szűrt kókuszzsírt a szárított gyümölcs húsából, magas hőmérsékleten nyerik, míg a szűz változat alacsony hőmérsékleten nyerődik ki a kókuszdió húsából, mindenféle vegyi anyag nélkül. Mindkét fajta felhasználható többször is, de míg a szűz változat ízét átvehetik a benne sütött, vele főzött ételek, addig a szűrt változat maga veheti át a szagokat, ízeket.

Egészséges

Használható a máj-és epebetegek diétájában, valamint a gyulladásos bélbetegségek diétájában.

Mennyi az annyi?

Napi energiabevitelünk 1/3-át fedezhetjük csak telített zsírokkal, ezért nem szabad túlzásba vinni a használatát. Energiatartalma igen magas: 100 gramm 878 kcal-lal büszkélkedhet.

(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil, Fotó:pixabay.com, Sergio01)

Facebook oldalunkat itt találod!