Jump to content

Amit mindig is tudni akartál a transzzsírsavról!

2015. 07. 21. 20:11

A transzzsír a táplálékunkban előforduló molekula. Természetes formájában nem, de mesterséges formájában veszélyes. A növényi olajokat hidrogén-molekulákkal szilárdítják, így jön létre a transzzsír.

Erre használják:

Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást, és hosszabb az eltarthatósági idejük.

Ezért veszélyes:

A hidrogénezés következtében a növényi olajok szerkezete megváltozik, és emiatt káros hatással vannak a szervezetre. A transzzsírsavak a következő betegségekhez vezethetnek:agyvérzés, meddőség, hasi elhízás, Alzheimer-kór, magas koleszterinszint, daganatos megbetegedések, érelmeszesedés, szívinfarktus.

Amiben lehet transzzsír: péksütemények, kekszek, gyári salátaöntetek, mártásporok, levesporok, cukrászsütemények.

Másik neve a hidrogénezett növényi zsír.

Mennyit ehetünk belőle?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a lehető legkevesebbet fogyasszuk.

(Forrás:egeszseg.hu, Fotó: freedigitalphotos.net, “Dessert On Pink” by rakratchada torsap)

Facebook oldalunkat itt találod!