Erre használják:
Az ezekkel a zsiradékokkal előállított élelmiszerek kevésbé avasodnak, jobban bírják a fagyasztást, és hosszabb az eltarthatósági idejük.
Ezért veszélyes:
A hidrogénezés következtében a növényi olajok szerkezete megváltozik, és emiatt káros hatással vannak a szervezetre. A transzzsírsavak a következő betegségekhez vezethetnek:agyvérzés, meddőség, hasi elhízás, Alzheimer-kór, magas koleszterinszint, daganatos megbetegedések, érelmeszesedés, szívinfarktus.
Amiben lehet transzzsír: péksütemények, kekszek, gyári salátaöntetek, mártásporok, levesporok, cukrászsütemények.
Másik neve a hidrogénezett növényi zsír.
Mennyit ehetünk belőle?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a lehető legkevesebbet fogyasszuk.
(Forrás:egeszseg.hu, Fotó: freedigitalphotos.net, “Dessert On Pink” by rakratchada torsap)