Jump to content

Jamie Oliver az ételek hatalmáról 2.rész

2015. 08. 20. 18:10

Mindenben van cukor. Kívülről ismerem ezeket az adalékokat. Mindenben vannak. Még a tej sem menekült meg napjaink problémáitól. Itt van a tejünk. Itt van a dobozunk. Ebben közel annyi cukor van,mint a kedvenc üdítődben.

Szóval a szupermarketek. Hol máshol vásárolsz olyan aprólékosan? Heti rendszerességgel. Mennyi pénzt költesz el életed során egy szupermarketben? Imádjuk őket. Eladják nekünk amit akarunk. Rendben.Tartoznak nekünk azzal, hogy rakjanak egy étel nagykövetet minden nagyobb szupermarketbe,Segíteniük kell nekünk a vásárlásban. Meg kell mutatniuk hogyan főzzünk gyors, ízletes, idényjellegű ételeket elfoglalt embereknek. Ez nem kerül sokba. Már van, ahol megvalósult.

Gyorsételek. A gyorsétterem iparral nagyon versenyképes. Rengeteg titkos papírom és kapcsolatom volt a gyorséttermekkel.Tudom hogyan csinálják. Úgy értem, lényegében rászoktattak bennünket ezekre a cukor, só és zsír és x, y meg z adagokra. És mindenki szereti ezeket. Igaz? Szóval ezek a fickók is a megoldás részei lesznek. De rá kell vennünk a kormányt, hogy működjön együtt minden gyorséttermi szállítóval és az étterem iparral. És egy öt, hat, hét éves periódus alatt szoktassanak le az extrém mennyiségű zsír, cukor és minden más nem-élelmiszer összetevőkről.

Nézzétek, ha mindezt meg tudjuk csinálni, és megtudjuk, kivitelezhető. Lehetsz egyszerre törődő és kereskedelmi.Mindenképpen. De az otthonoknak tovább kell adniuk a főzést, mindenképpen.Mindenképp adják tovább. Egyfajta filozófiaként. Arról van szó, hogy ha egyetlen személy megtanít három embert arra, hogyan kell valamit főzni, és ők is megtanítják három társukat, akkor ennek csak 25-ször kell megismétlődnie és akkor eljut Amerika teljes népességéhez. Valószínűtlen, igen, de a legfontosabb az, hogy próbáljuk meg rávenni az embereket arra, hogy megértsék minden egyes ember erőfeszítése számít.

A kívánságom az, hogy segítsetek egy erős fenntartható mozgalmat mely célja, hogy okítson minden gyermeket az ételekről,hogy ösztönözzék a családokat a főzésre, és képessé tegyék az embereket mindenfelé, hogy harcoljanak az elhízás ellen.

(Forrás:https://www.youtube.com/watch?t=13&v=mPmdluf1zvc, Fotó:ted.com)

Legfrisebb cikkeinket Facebook oldalunkon találod!