Jump to content

A csodálatos Omega3 zsírsav

2015. 09. 05. 16:00

Az utóbbi időszakban szinte még a csapból is az mega 3 zsírsavról szóló reklámok folynak. De vajon ez is csak egy újabb reklámfogás, vagy tényleg kiemelkedő szerepe van a szervezet kiegyensúlyozottá válásában?

Az omega3 zsírsav elnevezése nem túl frappáns, és talán nem is tudott róla sokat, egészen eddig.

Az omega3 zsírsava telítetlen zsír, így nem fejt ki káros hatást az egészségre – nem úgy, mint a transzzsírok – úgyhogy nem kell megijedni a nevében szereplő „zsír” szótól. Alapvetően a szervezet nem tudja előállítani, de nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez, mert a sejtek építőeleme, és egyes hormonok termeléséhez is szükséges. Az omega-3 zsírsav fogyasztása a sejtmembránt rugalmasabbá teszi, és ezáltal növekszik az ionáramlás, a enzim és a receptor aktivitás is. Egyszerűbben megfogalmazva beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega-3 zsírsavak a tengeri halakban, kagylókban, tofuban, mandulában, dióban ugyanúgy megtalálhatóak, mint a lenmagból, dióból illetve repcéből származó növényi olajokban. Az omega-3 zsírsavak pozitív hatással vannak a szívérrendszeri betegségekre. Az omega-3 zsírsavakra irányuló kutatásoknak egy másik érdekes területét az agyi, illetve látásfunkcióra vonatkozó szerepük teszi ki, mely azt feltételezi, hogy szerepet játszanak a makuladegeneráció megelőzésében, mely a vakságnak egy általános formája, valamint jótékony hatással vannak néhány depressziós rendellenességre is. Ezen felül a bőrbetegségek, haj hullást is megelőzi. Amerikai kutatások kimutatták, hogy a hiperaktivitással kapcsolatos személyiségváltozást, és az azzal járó tüneteket, az omega-3 zsírsav napi szintű fogyasztása, nagymértékben megszüntette.

Összegezve tehát, ha omega-3 szegény étrendet követ, azonnal változtasson ezen, mert a szervezeti állapot mellett, a közérzete is sokat fog javulni.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: assurance-wireless.net)