Jump to content

Próbálja ki: Tönkölyliszt

2015. 09. 09. 12:30

A boltok polcain sorakozó számtalan lisztvariáció közül, próbálja ki a tönkölylisztet, ami nem csak finom, hanem egészséges. Kíméli a gyomrot, és rengeteg ásványi anyagot, vitamint és fehérjét tartalmaz.

A tönköly a klasszikus liszthez képest jóval több fehérjét és aminosavat tartalmaz, aminek köszönhetően könnyebben emészthető és gyorsabban a felszívódási ideje. Utóbbi nem csak azért hasznos, mert ezáltal tehermentesíti a gyomrot, hanem azért is, mert hamarabb csökkenti az éhségérzetet.

Nem kell tartani a tönkölyliszttől, mert ízre és állagra hasonló a klasszikus liszthez, és teljes mértékben helyettesíthetjük vele a fehérlisztet, tehát a vele készített süteményeket is.

Bővebben a tönkölylisztről itt olvashat. Alább egy könnyen elkészíthető, finom pogácsa receptet olvashat.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finom tönkölyliszt,25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,20 dkg vaj,2 dl tejföl,2 maréknyi edami sajt,1 tojás,1 dl tej,2 teáskanál köménymag,2,5 teáskanál só,3 dkg élesztő.

Elkészítése:

A liszteket összeöntjük. Hozzáadjuk a sót, a fűszereket. A tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt, a vajat megolvasztjuk. A tojást felütjük és szétválasztjuk. A sárgáját a tejjel elkeverjük. Az élesztős tejet, a megolvadt vajat a liszthez adagoljuk, és rugalmas tésztává dolgozzuk. A tésztát egy mély tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt, akkor kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A kész pogácsákat sütőpapíros tepsire ültetjük, 20 percet hagyjuk kelni, majd a tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és 190 fokon készre sütjük.

Kész is!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: frisskosar.hu)