Jump to content

Szívvédő receptek, melyekért hálás lesz a szíve

2015. 09. 17. 16:00

A szív megóvása az egyik legfontosabb feladat a mindennapok során, de sajnos sokan elfeledkeznek róla, hogy nem csak a káros szokásokkal, hanem a helytelen étkezéssel is sokat lehet neki ártani.

 

A káros szokások a már unásig ismételgetett frázisok: dohányzás, túlzott szeszfogyasztás, mozgásszegény életmód, stressz. Legtöbben legyintenek ezek hallatán, mert rövid távú romboló hatásukat még nem érzik. Ám néhány évtized leforgása alatt megbosszulja magát sok szervezetkárosító szokás.

A fentieken túl a nem megfelelő ételek fogyasztása is felesleges terhet ró a szívre. Az egészséges étkezés fontos dolog, de általában a szó hallatán valami túlmisztifikált, speciális és drága dolog villan be az embereknek, holott csak arról van szó, hogy egy kicsit vissza kell szorítani a zsíros, olajos, sós ételek bevitelét, és persze a gyorséttermi kosztot.

Mit főzzön, amivel jót tesz a szívének? Könnyed, gyorsan emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban dús ételeket, például ezeket: mediterrán halleves és spenótos babsaláta. Első hallásra túlfeszíti a húsleves, rántott hús rizzsel kombinációt, de ne ódzkodjon tőle, mert elkészítésük ugyan olyan egyszerű - ha nem könnyebb – és ízviláguk fantasztikus. Nem utolsó sorban pedig szívbarát fogások.

Spenótos babsaláta
Hozzávalók:

  • 40 dkg spenót, 20 dkg szárazbab, 2 fej lila hagyma, 2 kanál olívaolaj, 1 mokkáskanál ecet, só, bors

Elkészítés:
Áztassuk be a babot egy nappal korábban hideg vízbe, majd másnap főzzük puhára. Néhány perc alatt főzzük meg a spenótot is sós vízben, majd szűrjük le. Keverjük össze a babbal és a lila hagymával. Keverjük el az olajat az ecettel, adjunk hozzá 2 dl vizet, sózzuk, borsozzuk és öntsük nyakon vele a salátát. Kész is!

Mediterrán halleves
Hozzávalók:

  • 300 g tengerihalfilé, 200 g tenger gyümölcsei, 500 g paradicsom, 1 doboz darabolt paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, kevés só, bors, bazsalikom

Elkészítés:
Olívaolajon pirítsuk meg a szeletelt fokhagymával a tengerihalfilét és az előfőzött tenger gyümölcseit. Egy fej vöröshagymát vágjuk apró kockára, pároljuk, majd pirítsuk meg. Öntsük rá az összenyomott friss és a konzervparadicsomot, és főzzük fel. Tegyük hozzá a tengeri halakat, melyeket már előzőleg megpirítottunk. Bazsalikommal díszítve tálalhatjuk.

Garantált, hogy a család többi tagja is örülni fog a gasztronómiai újításnak.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: wellnessguides.org Forrás: szeniormagazin.hu/ otvenentul.hu)