A napokban kiderül, hogy miért nem ajánlott csak a halolaj kapszulára hagyatkozni, ha az omega-3 és 6 zsírsavak pótlásáról van szó.
Az omega-3 és 6 zsírsavakat, más néven esszenciális zsírokként szokták emlegetni. Ezzel a jelzővel az olyan zsírokat illetik, amelyek előállítására a szervezet nem képes, így azok csak bizonyos ételek elfogyasztásával vihetők be. Jelenlétük azonban elengedhetetlen, ugyanis a szervezet normális működésének feltétele, illetve a kiegyensúlyozott étrend szerves része kell, hogy legyen.
A fent említett két esszenciális zsírsav hatása különböző, viszont a szervezeti harmónia fenntartása miatt, mind kettőfontos. Sajnos a hazai fogyasztásra inkább az omega-6 túlzott az omega-3 háttérbe szorított bevitele jellemző. Ha muszáj lenne dönteni, akkor inkább az omega-3-zsírsav aránya legyen a nagyobb
Természetes formában az omega-3 és 6 zsírsavak magvakban és növényekben fordulnak elő, illetve a halakban.
Omega-3 és 6 zsírsavat tartalmazó halak:Csukamájolaj,tőkehalmáj, busa (ez az egyedüli behonosított halfaj, ami tartalmaz)
Omega-3 és 6 zsírsavat tartalmazó magvak és növények, olajok: Lenmagolaj( 54%-ban tartalmaz, minden vércsoportú embernek fogyasztható), tökmagolaj (15%-ban tart.), szójaolaj (11%-ban tart.), dióolaj (5%-ban tart.). De nem szabad elfeledkezni, a szőlőmagolajról, szezámolajról, olívaolajról,mandulaolajról, feketeribiszkemag-olajról, petrezselyemmag-olajról sem.
Az ismert magvak közül a perilla, len, vörösáfonya, gomborka,porcsin ropogtatása ajánlott.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: mtacademy.be)