Jump to content

Egy falat egészség: a szőlő

2015. 10. 03. 16:00

A gyümölcs neve a „vita”, azaz az élet szóból származik, mely már alapjaiban sokat elárul a szőlőről. Egy fürt finomság a szervezet számára értékes, fontos tápanyagokat tartalmaz, melyek a kiegyensúlyozott működéshez elengedhetetlenek. Tetőtől talpig pozitívan befolyásolja a főbb szervek működését.

A szőlő magas víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó (1 szem 80%-a víz), méregtelenítő, glikémiás indexe szerint a közepes tartományba sorolható.

Nem elhanyagolhat tény, hogy egy tucat vitamin, nyomelem és ásványi anyag lakozik benne. Ezek: A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas és folsav. Utóbbiak elősegítik a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

A szőlő fontos vegyületei a fitovegyületek, polifenolok, flavonoidok. Utóbbiak antioxidáns tulajdonságúak, tehát védik a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától, és lassítják az öregedési folyamatokat. A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin amellett, hogy hátráltatja a daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a hosszú távú memóriát.

A szőlőben található növényi vegyületek, csökkentik a szívinfarktus kockázatát, és a „rossz” koleszterin ellen is hatékonyan fellépnek. Elősegítik az erek rugalmasságát, ezáltal lassíthatják az érelmeszesedést. Vérnyomás csökkentő és vérlemezke összetapadás gátló tulajdonsággal rendelkeznek, illetve a gyulladás folyamatában részt vevő anyagok képződését is akadályozzák, így a hisztaminképződést is, ezáltal mérsékelve az allergiás tüneteket is.

A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: commedicalnewstoday.com Forrás: szeniormagazin.hu/otvenenetul.hu)