Hozzávaló (5 személynek):
6 db csirke felsőcomb (vagy alsó- és felsőcomb vegyesen), napraforgóolaj, 2 db lilahagyma, 20ml frissen reszelt gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 db csillagánizs, csipetnyi chilipor, 1 db narancssárga paprika kimagozva, felkarikázva, 1 db sonkatök, kimagozva, felkockázva, 1 fej fokhagyma, 30ml szójaszósz (light), 30ml mirin (rizsbor-ecet), 15ml barnacukor, 50ml frissen facsart narancslé, 125ml húsleves alaplé (leveskockából), 2 db, hámozott és felszeletelt narancs, 10ml kukoricaliszt, rizs vagy ázsiai tészta a körethez
Elkészítése:
Egy teflon edény alján hevítsük fel az olajat. Helyezzük rá a csirkecombokat és pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd fektessük őket hőálló tálba, vagy tepsibe.
Az egyik lilahagymánkat aprítsuk fel és dinszteljük meg a maradék olajon, majd adjuk hozzá a gyömbért és a zúzott fokhagymát. Kevergessük egy percig, majd szórjuk bele a csillagánizst valamint a chiliport, és hagyjuk párolódni további 30-60 másodpercig. Vegyük le a tűzhelyről és locsoljuk meg vele a tepsibe helyezett csirkecombokat.
Vágjuk fel cikkekre a másik lilahagymánkat, majd szórjuk ezt is a csirkecombokra, csak úgy, mint a felkarikázott paprikát és a kockára vágott sonkatököt, illetve a fokhagymagerezdeket.
Egy kisebb kancsóban keverjük el a szójaszószt, a rizsbor-ecetet, a barnacukrot, a narancslevet és a leveskockából készített alaplevünket, majd öntsük nagy részét a húsok alá. Fedjük le a sütőedényünket vagy helyezzünk fóliát a tepsinkre, majd előmelegített sütőbe 20 percre helyezzük be. Vegyük ki a sütőből, locsoljuk meg a levével a csirkecombokat, helyezzük rá a narancskarikákat, majd toljuk vissza a sütőbe körülbelül újabb fél órára, amíg a hús meg nem puhul. A kancsóban maradt lével keverjük el a kukoricalisztet, majd öntsük rá a tepsiben maradt ízletes levet is. Melegítsük fel és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, majd tálalásnál öntsük rá a csirkecombokra. Rizzsel, vagy tésztával szervírozzuk!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: jolkifoztem.hu)