Jump to content

Úszás: a fiatalság forrása

2015. 11. 04. 12:30

Úszni egyet nem csak azért jó, mert felfrissülést hoz a meleg napokban, hanem azért is, mert az úszás az egyetlen olyan mozgásforma, mely során minden izom szinte egyszerre dolgozik, mégsem terhelve az ízületeket, szalagokat.

A lovas nemzet titulus mellett talán a „vízi” nemzet megnevezés az, ami még inkább illik a magyarokhoz, hiszen vízben és vízi sportokban mindig is otthon voltunk.

Miért is jó úszni? Mert az izmok teljes átmozgatása mellett intenzív munkára kényszeríti a légzőszerveket, ezáltal fokozva a kapacitást.

Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik, épp ezért képes a szív- és érrendszer, a légzőrendszer, anyagcsere és emellett az egész szervezet működését kedvezően befolyásolni, amelynek következtében javul a szövetek, sejtek oxigénellátása. Az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. A fizikum mellett a szellemi teljesítőképességre is hat, méghozzá pozitívan.

Nem csak kellemes időtöltésnek, hanem fogyókúrás sportnak is kiváló. Egy óra alatt kb. 500-700 kcal-t égetünk el. A nagy energiafelhasználás nagyobb étvágyat csinál, ám emiatt nem kell megijedni, nem fogunk hízásnak indulni, hiszen a bevitt mennyiség általában megegyezik azzal, ami a szervezet normális működéséhez szükséges.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: lovethispic.com)