Jump to content

Melyik olajba egészségesebb főzni?

2015. 11. 05. 12:30

Fogós kérdés, hiszen mindenki a saját tapasztalataira esküszik, ám egy neves dietetikus, Dr Sarah Schenker most helyre teszi a különböző, kevésbé használt olajokról alkotott híreszteléseket.

Dr Sarah Schenker a szokásos „olajklisék” helyett, arra igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy az extra szűz oliva olajon túl is van élet. Kifejezetten, három olyan olajat vett górcső alá, melyek kevésbé vannak a köztudatban.

Az első a listáján a kókuszolaj. Szakvéleményében kifejti, hogy a kókuszolaj 86,5%-a telített zsírsavakból áll, ennek ellenére a kutatások azt mutatják, hogy a szervezet gyorsabban felbontja, mint bármi mást, így alkalmazhatjuk, persze normális mennyiségben.

A második a dióolaj, mely kifejezetten egészséges, tele van hasznos zsírsavakkal, és csökkenti a szívbetegség kockázatát. Schenker szűkszavúan annyit ír róla, hogy felhasználása nem túl sokoldalú, viszont nagyon egészséges.

A listáján szereplő harmadik olaj a kendermagolaj. Ez igazi esszenciális zsírsav bánya, ugyanis az omega-3, 6, és 9 zsírsavak megtalálhatók benne, és nagyobb arányban fordulnak elő az olajban, mint bármely másban. Egy evőkanál belőle biztosítja a napi ajánlott omega-zsírsav bevitel 94%-át. Schenker csak pozitívumokat emelet ki az olajjal kapcsolatban, és kifejezetten ajánlja fogyasztásra.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: lovethispic.com)