Jump to content

A B12 vitaminhiány okozta panaszok

2015. 11. 12. 12:30

A vitaminnak a vörösvérsejt képzésben és az idegrendszer optimális működésében van szerepe, így hiánya vérszegénységhez, idegrendszeri zavarokhoz vezet.

A B12-vitamin elengedhetetlen feltétele a szervezet normális működésének. Bevitelére ügyelni kell, mert csak a táplálékkal kerül a szervezetbe. Főleg állati eredetű ételekben található meg, mint például sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás. Napi szervezetbe vitele részben az életkortól függ. A legnagyobb szükséglet a terhesség és szoptatás ideje alatt van (3 mikrogramm), ezt leszámítva a felnőttek átlagos napi szükséglete 2 mikrogramm. Naponta 5 mikrogramm B12-vitamin szívódik fel a táplálékból, és a májban kb.2000-5000 mikrogramm mennyiségű raktározódik. Ebből következik, hogy a hiánytünetek csak későn 1-3 év elteltével jelentkeznek.

A hiánytünetek nagyon változóak lehetnek. Gyakran előfordul szapora szívverés, izomgörcs, és remegés is. Rosszabb esetben depresszió, zavartság, szorongás is felléphet, de a tünetei érintik a vérrendszert, gyomor-és bélrendszert is. A vérszegénységből adódóan fáradékonyság, sápadtság jelentkezik. A nyelv vörös és fájdalmas lesz, illetve a gyomorban is gyulladás alakul ki. Megfigyelhető bizonyos esetekben a járásbizonytalanság és a végtagok bizsergése is.

A vitaminhiány kezelése terápiával történik. Leggyakrabban az izomba adják, de adható tabletta formában is, csak ilyenkor a felszívódása kevésbé jó.

A kezelés következtében a beteg közérzetének hirtelen javulásáról számol be. A vérszegénység csak hónapok múlva szűnik meg. Az idegrendszeri tünetek, ha a kezelés előtt rövid ideig (kevesebb, mint 6 hónap) álltak fenn elmúlnak.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: mybraintest.org Forrás: szeniormagazin.hu/ webbeteg.hu/ pharmasoft.hu)