Jump to content

Szemtorna, a szemek fittségéért

2016. 01. 02. 12:30

A nap során elfáradt szem megváltója a szemtorna, ami ellazítja, nyugtatja azt. A néhány egyszerű gyakorlatból álló szemtorna erősíti és felfrissíti a szem izmait, illetve a szem körüli bőrnek is jót tesz, lassítja a szarkalábak kialakulását.

A szemtorna négy egyszerű lépésből áll:

Hunyd be, pihentesd, majd nyisd ki szemeid. Vezesd a lehető legmagasabb pontig! Enyhe feszülést fogsz érezni a szemizomban. Ekkor a tekintetet lassan, nagy ívben vidd le a lehető legmélyebb pontig úgy, hogy a fejedet ne mozdítod el. Ismételd tízszer.

Hunyd be, pihentesd, majd nyisd ki szemeid. Aztán vezesd tekinteted a lehető legtávolabbi pontig jobbra, majd lassan pásztázz balra. Ismételd tízszer.

Hunyd be, pihentesd, majd nyisd ki szemeid. Pillants a jobb felső sarokba, majd lassan, nagy ívben vidd át a bal alsó sarokba. Ismétlés tízszer. Hunyd be a szemed, nyisd ki, és ismételd meg a gyakorlatot balról jobbra is tízszer.

Hunyd be, pihentesd, majd nyisd ki szemeid. Zárógyakorlatként végezz szemkörzést. Tekintetedet emeld fel, majd írj le vele körkörös ívet az óramutató járásával megegyező módon. Pihenj egy kicsit, majd csukott szemmel ismételd meg ezt az ellenkező irányba is.

+1: Dörzsöld össze a két tenyeredet, hogy teljesen felmelegedjenek, és takard be mindkét szemed úgy, hogy a tenyered íve épp a szemgolyó fölé kerüljön. A jógából ismert módszer lényege, hogy érezd, amint a kezedből áramló energia felmelegíti, feltölti mindkét szemet. Simíts végig az arcon, és nézz ragyogó szemmel a világra!

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: eyedoctorguide.com Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu)