Jump to content

Számítógépes játékok időseknek

2016. 01. 07. 12:30

A kognitív képességeket szinten tartó, az időskori demenciát mérő számítógépes programok már régóta léteznek világszerte. Most a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramban részt vevő idősek is kipróbálhatták, sőt haza is vihették őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium programért felelős miniszteri biztosa az M1 hétfő esti műsorában elmondta: több időskori betegséget, így a demenciát is későn ismerik fel, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem által fejlesztett számítógépes játékok pedig arra is jók, hogy időben észleljék a problémát és segítenek szinten tartani a képességeket.

A program jelenleg három településen zajlik, idén egy országos felmérést is készítenek arról, hogy kiket érdekelne a program, ez alapján dönt az illetékes minisztérium a további lépésekről.

A biztos korábban elmondta, hogy a programban Szombathely, Kisvárda és Budapest V. kerületének húsz-húsz 75 év feletti, egyedül élő idős polgára vesz részt, akik különböző digitális eszközöket, például vészjelző karperecet, internet-szolgáltatást és laptopot kaptak térítésmentesen. Ezek mindennapos használata növeli a szépkorúak biztonságát.További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: candidkay.files.wordpress.com Forrás: szeniormagazin.hu/MTI)