Jump to content

Nézd mit eszel, és megtudod ki vagy!

2016. 04. 05. 09:00

A sokszor hallott, szállóigévé lett mondat úgy néz ki tényleg igaz, ugyanis a Cambridge Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki az elfogyasztott étel és a gének módosulása között.

A Nature Microbiologyban megjelent publikáció a Cambridge Egyetemen zajlott kutatási eredményeket összegzi, mely szerint a bevitt ételek milyensége befolyással van a génjeink aktivitására.

„A klasszikus nézőpont szerint a génjeink szabják meg a tápanyagok lebontásának folyamatát, ami során átalakulnak létszükségletű molekulákká. Azonban mi megmutattuk azt, hogy ez fordítva is igaz: a tápanyagok maguk is megszabhatják a gének aktivitását, és a lebontás folyamatát”- magyarázta Dr. Markus Ralser a kutatás vezetője.

A kutatók a metabolizmus komplex folyamatát vizsgálták és kíváncsiak voltak arra, hogy lehetséges az, hogy a tápanyag képes lehet a géneket befolyásolni. Végezetül arra jutottak, hogy „ez egy általános válasz, nincsenek specifikus gének vagy folyamatok, melyek érintettek lennének”- fejtette ki a Ralser. Tehát pontosan nem tudják, hogy a metabolikus folyamatok miként hatnak a génexpresszióra, de a kutatás vezetője szerint a válasz az ételek kémiai összetevőiben keresendő. Minél több adalékot tartalmaz, annál inkább képes befolyással lenni a szervezetre.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)