Jump to content

Veszélyes parazita a közvetlen környezetünkben – erre figyelj oda!

2016. 04. 23. 16:10

A veszélytelen, de annál kellemetlenebb parazitától csak a környezet fertőtlenítésével és speciális gyógyszerrel lehet megszabadulni.

Az elmúlt napok egyik meg nem erősített sajtóhíre, hogy bélférges lett két óvodás Pest megyében, és ehhez kapcsolódóan felmerült a gyanú, hogy a homokozóba macskaürülékkel kerültek a betegséget okozó peték. A cérnagiliszta – magyarázta a hirado.hu-nak Dr. Fok Éva a SZIE Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszékének tudományos főmunkatársa, egy emberi szervezetben élő fonálféreg élősködő (parazita), nem állatok terjesztik. Az állatorvos is több megkeresést kapott, hogy a családba kerülő kutyától vagy macskától kaphatta el a gyerek a fertőzést. Ez tévedés – hangsúlyozta Fok Éva.

Az azonban igaz, hogy a cérnagiliszta petéi akár a homokozóban ücsörgés közben vagy a kilincs megfogásával is terjedhetnek, ha korábban ezekre a helyekre odakerülhettek a peték. Nagyon nehéz elpusztítani ezeket a parazitákat, sajnos a ruhát, különösen az alsóneműt, ágyneműt szinte ki kell főzni vagy legalább 60 fokon kimosni.

A tárgyakat, amiket megfoghatott a fertőzött gyerek fertőtleníteni kell, sőt, még a homokozót is lángszóróval vagy gőzborotvával kell sterilizálni, amennyire csak lehet.

Valós veszély, hogy súlyos, különleges esetekben akár maradandó vakságot okozó élősködők lehetnek például a homokozókban – mondta a szakember. Két gyakori kórokozó az egysejtű Toxoplasma és a fonálférgek közül a Toxocara-fajok. Előbbi csak a macskákban, az utóbbiak mind cicában, mind kutyában előfordulnak.

Ezek valóban az állatok ürülékével terjednek, és mivel például a macskák könnyedén átugranak az óvodák, játszóterek kerítésén, ezért ezek fertőzőképes lárvát tartalmazó petéi szájon keresztül bejuthatnak a gyerekek szervezetébe, az ott vándorló lárvák közül egy-egy, szélsőséges esetben vakságot okozhat évek múlva.

Mindkét fertőzés viszonylag gyakori, az emberek kétharmada átesik rajta, és az ép immunrendszer le is győzi. A toxoplasmosis főleg a magzatokra, az idősekre és a gyenge immunrendszerű emberekre lehet veszélyes.

A fertőzés magzati korban akár halálos is lehet, de vízfejűséget, szemészeti vagy idegrendszeri problémákat is okozhat. Az ép immunrendszerű embereknél általában tünetmentesen lezajlik a fertőzés, legfeljebb egy kis hőemelkedés vagy nyirokcsomó duzzanat fordul elő.

(Kép: charlestonbeerworks.com)