Jump to content

Életmódot kell váltaniuk a cukorbetegeknek

2016. 05. 28. 10:02

Július 20-tól nemcsak a diabetikus fogalom tűnik el az élelmiszerek címkéiről, hanem a „cukorbetegek részére” és a „cukorbetegek is fogyaszthatják” jelölést is törölni kell. De nem csak a termékekről tűnhetnek el a diabetikus jelölések.

Több cég is foglalkozik diabetikus élelmiszerek és italok internetes forgalmazásával, amelyek valamilyen módon a nevükben is viselik a diabetikus szót. A hirado.hu talált olyan internetes webáruházat, amely nevet változtat.

"Jobb a békesség" - nevet változtatunk

A diabetikus.bolt.diab-pont.hu webáruház nevéből július 20-tól kikerül a diabetikus szó - mondta el a hirado.hu-nak az oldal kapcsolattartója, aki jogászokkal konzultált róla, hogy viselhetik-e továbbra is ezt a nevet vagy sem.

"Jobb a békesség, így kivesszük a diabetikus nevet a webáruház címéből" - nyilatkozta Füzesi Brigitta.

Egy másik oldal még tanácstalan

Egy másik áruház, a diabetikuswebshop.hu internetes oldal tulajdonosa, Herkó Éva azt mondta, most fognak utánajárni, hogy július 20-a után a nevüket viselhetik-e tovább vagy sem. „Nagyon bízom benne, hogy nem kell nevet változtatnunk” – tette hozzá.

Nehéz a magyar rendszerbe átültetni az EU szabályait

A domain nevek használatáról szóló szabályozást átnézte Kiss Gyöngyi jogász, aki úgy véli a diabetikus szó használata nem jogszabályellenes, hiszen nem feltétlenül kapcsolódik össze termék értékesítéssel. De a tapasztalatok szerint a különböző hatóságok nagyon bizonytalanok, azokban a kérdésekben, amelyek nem egyértelműek – mondta.

„Vannak kérdések, amelyekben nincs egyetértés és sok esetben az Európai Uniós szabályozást nagyon nehéz a magyar rendszerbe átültetni. Ilyen a diabetikus kifejezés is, ami tartalmában nem pont ugyanazt jelentette nálunk, mint az EU-ban – tette hozzá a jogász.

„A diabetikus jelzést már legalább egy éve töröltük és folyamatosan álltunk át az új jelölésekkel ellátott címkékre” – mondta Miskolczi Zita, egy diabetikus kekszeket és csokoládékat forgalmazó cég brand menedzsere.

A diabetikus jelzést ötféle felirat válthatja fel

  1. Cukormentes - legfeljebb 0,5 gramm cukor lehet 100 gramm termékben.
  2. Alacsony cukortartalmú - legfeljebb 5 gramm cukor lehet 100 gramm szilárd termékben.
  3. Hozzáadott cukrot nem tartalmazó – ezek a termékek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, de természetes módon lehet bennük cukor, például tejcukor vagy gyümölcscukor.
  4. Csökkentett cukortartalmú (light) – ezt a jelölést arra használják, ha például egy keksz legalább 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz egy hozzá hasonló kekszhez képest.
  5. Csökkentett szénhidráttartalmú - például lisztek vagy száraztészták.

Ezeket a kategóriákat már 2006-ban meghatározták, de használatuk nem volt kötelező, július 20-tól viszont nincs más lehetőség, a gyártóknak, a forgalmazóknak, a kereskedőknek és a vevőknek is alkalmazkodni kell az új helyzethez.

 

Kép: indiatimes.in Forrás: hirado.hu | szeniormagazin.hu | biokalauz.hu