Jump to content

Idősen is fitten tart az élelmi rost

2016. 06. 04. 12:50

Bár meg sem tudjuk emészteni, mégis egyre több jótékony hatását bizonyítják az élelmi rostoknak. Ausztrál kutatók szerint a jellemző időskori betegségek kialakulását is gátolja a sok rostot tartalmazó menü.

A The Westmead Institute for Medical Research munkatársai hosszú távon figyelték 1600, ötven évesnél idősebb ember öregedését; érzékeik romlását, krónikus betegségeiket.

A vizsgált tényezők – szénhidrát és rostbevitel, glikémiás index, glikémiás terhelés, cukorfogyasztás – közül, meglepetésükre a rost mutatta a legszorosabb összefüggést az egészséges, szakkifejezéssel élve „sikeres” öregedéssel.

A sikeres öregedés nem az örök fiatalság, hanem a képességek fokozatos, kontrollált hanyatlása, ami lehetővé teszi, hogy az ember idős korában is aktív, élvezhető életet éljen.

„Az összes vizsgált változó közül az élelmi rost - egyfajta emészthetetlen szénhidrát – hatása volt a legerősebb. Csaknem 80 százalékkal nagyobb esélyt adott a pácienseknek egy hosszú és egészséges időskorra” – fogalmazott Bamini Gopinath, a tanulmány vezető szerzője.

Miután az alanyok táplálkozási szokásait felmérték, tíz évig követték életminőségük változásait. A rostban gazdag étrend csökkentette a magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió és a korlátozott mozgás kialakulását.

Az általában igen károsnak tartott cukorfogyasztás hatásait is vizsgálták, de a vizsgált csoportban ennek nem volt jelentős hatása, Bamini Gopinath szerint főként azért, mert a szóban forgó idős emberek eleve kevés cukrot fogyasztottak.

A kutató szerint az eredményekre még korai lenne diétát alapozni, de a további kísérletek előtt megnyitották az utat.

„Más, párhuzamos kutatások is zajlanak, melyek kiegészíthetik a képet, és a háttérben működő mechanizmusokra is jó lenne fényt deríteni” – mondta el a szakember.

Az élelmi rost, más néven nyerstáplálék a növények ehető részét takarja, melyet az emberi szervezet nem tud megemészteni a vékonybélben, így az változatlanul halad tovább a vastagbélbe.

 

Kép: smartypantsvitamins.com Forrás: hirado.hu | szeniormagazin.hu