A jellegzetes kinézetű bogyós gyümölcs alacsony C-vitamin tartalma ellenére a lehető legegészségesebb étel, amit alapanyagnak választhat, antioxidáns és flavonoid tartalma miatt.
Hatóerejének titka
Az áfonya a benne található antioxidánsoknak, flavonoid és egyéb vegyületeknek köszönhetően képes megreformálni és az egészséges ösvényen tartani a szervezetet.
Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel semlegesítik a sejt és DNS károsító szabad gyököket, melyek felelőssé tehetők a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, tehát az ebből fakadó kóros elváltozásokért.
Az áfonyában található flavonoidokat kulcsfontosságú szerepet töltenek be, mert segítik az erek tágítását, azaz csökkenti a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.
Áfonyakrémleves, az egészséges ebéd receptje
Hozzávalók két személyre:
- 50 dkg áfonya
- 3 púpozott ek. cukor
- 2 db fahéjrúd
- 4 db szegfűszeg
- 1 db citrom
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 dl víz (annyival csináljuk, hogy ellepje a gyümölcsöt)
- citromhab
- 1 csokor citromfű
Elkészítése:
Redukciót készítünk, azaz sűrítjük a levest a víz elfőzésével: a vízbe felteszünk főni citromot fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral.
Tíz perc forrás után szűrjük át, majd tegyük bele az áfonyát főni. Miután megpuhult turmixoljuk le és tálaljuk.
Citromhab készítése
A tejszínt keményre verjük, majd apróra vágott citromfűvel keverjük össze, és galuskákat szaggatunk belőlük a levesre.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép & Recept: nosalty.hu)