Jump to content

Könnyed áfonyakrémleves a forró nyári napokra

2016. 06. 18. 14:24

Az áfonya kiváló választás a kánikulában, egyrészről mert tele van antioxidánssal, ami védi a szervezetet és gátolja az öregedést, másrészről felfrissülést nyújt a testnek-léleknek egyaránt.

A jellegzetes kinézetű bogyós gyümölcs alacsony C-vitamin tartalma ellenére a lehető legegészségesebb étel, amit alapanyagnak választhat, antioxidáns és flavonoid tartalma miatt.

Hatóerejének titka

Az áfonya a benne található antioxidánsoknak, flavonoid és egyéb vegyületeknek köszönhetően képes megreformálni és az egészséges ösvényen tartani a szervezetet.

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel semlegesítik a sejt és DNS károsító szabad gyököket, melyek felelőssé tehetők a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, tehát az ebből fakadó kóros elváltozásokért.

Az áfonyában található flavonoidokat kulcsfontosságú szerepet töltenek be, mert segítik az erek tágítását, azaz csökkenti a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.

Áfonyakrémleves, az egészséges ebéd receptje

Hozzávalók két személyre:

- 50 dkg áfonya

- 3 púpozott ek. cukor

- 2 db fahéjrúd

- 4 db szegfűszeg

- 1 db citrom

- 1 evőkanál étkezési keményítő

- 3 dl víz (annyival csináljuk, hogy ellepje a gyümölcsöt)

- citromhab

- 1 csokor citromfű

Elkészítése:

Redukciót készítünk, azaz sűrítjük a levest a víz elfőzésével: a vízbe felteszünk főni citromot fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral.

Tíz perc forrás után szűrjük át, majd tegyük bele az áfonyát főni. Miután megpuhult turmixoljuk le és tálaljuk.

Citromhab készítése

A tejszínt keményre verjük, majd apróra vágott citromfűvel keverjük össze, és galuskákat szaggatunk belőlük a levesre.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép & Recept: nosalty.hu