A cseresznye már a kőkorban hódító útjára indult, és azóta töretlenül tatja a legkedveltebb nyári gyümölcs kategória első helyét. Ám nem csak íze miatt ilyen népszerű, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt.
A cseresznye kiváló antioxidáns, és bioflavonoid forrás. Utóbbi semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítja az öregedést. A cseresznye a sav-bázis diéta szerves alapanyaga, ugyanis könnyedén helyreállítja a test egyensúlyát. Székrekedés ellen, és méregtelenítő kúraként is javallott, ugyanis intenzív vízhajtó hatással rendelkezik.
Nem szabad megfeledkezni vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmáról sem. Kifejezetten sok A-, B1-, B2-, B6-vitamin és, biotin és riboflavin található benne. C vitamin tartalma jelentős (kb. 10-15 mg). Nyomelemek és ásványi anyagok közül magas kalcium, kálium és foszfor tartalma van.
De nem csak maga a termés, hanem a szár is kifejezetten gyógyhatású. A gyógyszeriparban a szár kocsányából kivont vegyületet szívgyógyszerek alapanyagaként használják fel.
A cseresznye épp ezért nagyon ajánlott azok számára, akik szívpanaszokkal küszködnek, és azok számára is, akik emésztési, anyagcsere-problémáktól szenvednek.
Egyébként a cseresznye egyik fajtája, a szomolyai rövidszárú, májvédő és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a szervezetben, illetve antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
Érdemes minél több cseresznyét fogyasztani, akár frissen vagy aszaltan, mert így őrzi meg legjobban hatóanyag tartalmát.
Kép: :7-themes.com