Jump to content

Inni és inni, a kánikula tízparancsolata ez!

2016. 07. 09. 10:05

A tartósan magas hőségben elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, főleg az idős emberek számára, mert a szervezet ilyenkor sokkal nagyobb terhelések van kitéve.

Noha a szomjúságérzet jelzi, ha a szervezetnek azonnali vízpótlásra van szüksége, nem szabad megvárni ezt a vészjelzést, inkább gondoskodni kell a hidratáltságról. Az idősebb korosztálynak pedig fokozottan oda kell figyelnie erre, mert ötven éve kor felett csökken a szomjúságérzet.

A kánikula során a szervezet szinte állandó készültségben van, az izzadás fokozódik így nem csak folyadékot veszít a test, hanem fontos ásványi anyagokat is. Ezeket mind folyadékkal lehet pótolni.

A cukros üdítők, a kávé és az alkohol viszont nem megfelelő választás a nyári napokon, mert utóbbiak csak dehidratálják a szervezetet, előbbi pedig csak a szomjúságérzetet fokozza. A legjobb választás ilyenkor a víz, amiből legalább napi két-három litert kell fogyasztani. Ennél jóval többre lehet szükségük az aktív életmódot élőknek, hiszen egy erőteljesebb edzéssel akár másfél liternyi is távozhat óránként a szervezetükből.

Ajánlatos olyan italokat - például ásványvizet, gyümölcsteát vagy gyümölcslevet - fogyasztani, amelyek segítik a kiürülő ásványi anyagok pótlását, de koffeintartalmú vagy alkoholos italokat semmiképp!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)