Jump to content

Nem biztos, hogy jó ötlet gyógyszer mellé vitamint szedni

2016. 09. 12. 15:05

A hosszú betegtájékoztatót nem mindenki olvassa végig, pedig az orvos sem véletlenül közli velünk az információkat. De azért véresen komolyan sem szabad venni!

A helytelenül bevett gyógyszereknek káros mellékhatásai lehetnek, allergiát okozhatnak, gyengíthetik vagy erősíthetik egymás hatását, sőt bizonyos ételek is befolyásolhatják a hatásukat.

Háda Lászlóné Dr. Komáromi Ilona, az Aranyfű Benu Gyógyszertár vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a gyógyszereket olyan módon és dózisban, annyi ideig kell szedni, ahogyan azt az orvos felírta. A felesleges gyógyszerszedésnek nem csak értelme nincs, de káros is lehet.

A szakember a betegeknek azt javasolja, mindenképpen olvassák el a betegtájékoztatót, de az összes felsorolt mellékhatást nem kell „véresen komolyan venni”.

Dr. Zlinszky János, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének alelnöke kiemelte: rendelet írja elő, hogy a patikákban a gyógyszerkiadás során biztosítani kell a gyógyszer- és az ellátásbiztonságot, s mindemellett figyelembe kell venni a költséghatékonyságot is. A patikusnak meg kell vizsgálnia, hogy a felírt vagy a recept nélkül kapható gyógyszerek között van-e bármilyen kölcsönhatás, s erről – csakúgy, mint a szedés módjáról – tájékoztatnia kell a vásárlókat.

Dr. Zlinszky János beszélt arról is, hogy a gyógyszertári gyógyszerforgalmazás, valamint az egyéb termékek árusítása nagyon szigorú szabályozás alá esik. A táplálék-kiegészítők, vitaminok nagy része azonban élelmiszerként van regisztrálva, így akár élelmiszerboltok, drogériák is árulhatják azokat. Sok esetben azonban egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyógyszer mellé milyen vitamin szedhető. Tipikus példa az egyik véralvadásgátló, amelynek hatását jelentősen erősíthetik vagy gyengíthetik a különböző vitaminok.

Dr. Szabó Zoltán háziorvos, belgyógyász problémának nevezte, hogy a mai, felgyorsult, információban gazdag világban a betegek időnként még a gyógyszertárakban is hozzáférnek olyan gyógyszerekhez, amelyek csökkentett mennyiségben ugyan, de komoly hatóanyagokat tartalmaznak. Ha ezekből az előírtnál többet vesznek be, vagy a felírt tablettákkal együtt szedik, annak akár súlyos következményei is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a be nem vizsgált, tisztázatlan hatású pirulák is nagyon egyszerűen beszerezhetők a webáruházakból, drogériákból.

 

Forrás: Biokalauz | Marmalade | Kép: verdefood.com