Az ájurvédikus gyógyítás már ősidők óta jelen van. Ez az ősi, indiai módszer a természet erejét használja fel, és nem csak a gyógyítás a fő cél, hanem a megelőzés. Ehhez gyógynövényeket használ fel, valamint életmódváltást is előír ahhoz, hogy az ember összhangban legyen önmagával és a természettel is.
Az öregedés normális testi folyamat, amelyet azonban lassítani lehet. A természet tálcán kínálja azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekkel lelassítható a folyamat. A kezünkben van a döntés, hogy élünk-e vele vagy sem. Az ájurvédikus gyógyításban használt egyik gyümölcs az alma, amellyel az a szerencsénk, hogy szeretjük minden formájában. Használjuk hát merészen. A C-vitaminban gazdag gyümölcs szerveink és szervezetünk megfiatalításában sokat segít.
Idénye van a szőlőnek is, érdemes sokat fogyasztani belőle, mert közismert fiatalító hatása van. Olyan vegyületeket tartalmaz ez a fürtös gyümölcs, amelyet a héj és a magok tartalmaznak.
A gránátalma is olyan vegyületeket tartalmaz, amely a szervezetre káros szabad gyököket semlegesíti.
A gyömbér mostanában hódít, ami nem csoda, hiszen erős antioxidáns hatással bír. Ennek köszönhetően csökkenti a szervezetben lappangó esetleges gyulladásokat. Emellett javítja a vérellátást is. A kurkumin vegyületben gazdag kurkuma hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a gyömbér.
Az édesgyökér antioxidánsai is gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett pedig még a bőrt is védik a káros UV-sugárzástól.
A fiatalító növények közé tartozik a rozmaring is, szintén magas antioxidáns tartalma miatt. A szegfűszeg is rendelkezik hasonló hatással, azonban még az izomfájdalmak enyhítésére is megfelelő.