A sütőtököt, ahogy nevének első szótagja is előrejelzi, sütni szokás. A jellegzetes ízű étel finom, ám vitamin és rosttartalma az elkészítési folyamat során elillan belőle, így valós tápértékének csak tizede kerül a szervezetbe. A borongós, hideg időben, viszont minden vitaminra szükségünk van, amit a legegyszerűbben az ivólevekből és nyers zöldségekből, gyümölcsökből szerzetünk be.
Az ősz legkedveltebb étke a sütőtök, ivóléként elkészítve új megvilágításba helyezi a narancssárga tököt, olyannyira finom, és egészséges. Ezekre lesz szükséged az elkészítéséhez:
- 2 kilogramm kanadai sütőtök (felkockázva)
- 4 liter víz
- 40 dkg cukor
- 6 gramm citromsav
- 1 kiskanál nátrium-benzoát
Elkészítése
Pároljuk meg a felkockázott tököt, majd ha megpuhult turmixoljuk le. Második lépésként készítsük el a szirupot: a vizet felfőzzük a cukorral. A kapott egyveleget aduk hozzá a tökpüréhez, majd a citromsavat és a tartósítót, alaposan keverjük össze és forraljuk fel.
Hagyjuk kihűlni, és már fogyaszthatjuk is!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!