Szinte minden nap fogyasztjuk, de keveset tudunk róla, pedig kevés jobb dolog történhet a szervezetünkkel, mint egy kiadós krumplis vacsora, ugyanis a burgonya bővelkedik a szükséges tápanyagokban.
Legfőbb tápanyagtartalma a keményítő. szénhidrát tartalma 20 gramm, tehát kevesebb, mint a száraztésztáé és a rizsé. A burgonya lassabban bomlik le és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére is, de csak bizonyos mennyiségben. Fehérje tartalma 2,5 gramm, a tej vagy hús fehérjéivel egyenértékűnek tekinthető. Aminosav összetétele igen kedvező.
Jelentős C-vitamin forrás, ami jó hiszen ez egész évben rendelkezésünkre ál. A frissen szedett burgonyákban egyébként 100 grammonként 20-30 mg C-vitamin található, ami a téli tárolás során csupán 5-10 mg-ot veszít a tartalmából. Főzés közben a hőkezelésre érzékeny C-vitamin egy része elbomlik. Csökkenthető a veszteség, ha nem áztatjuk sokáig vízben.
Ugye, hogy megéri fogyasztani? Így készítse el a töltött burgonyát:
Hozzávalók
Burgonya, attól függően hány darabot készítene
-olaj
-kolbász
-sonka vagy bacon
-sajt vagy karamelizált hagyma
Elkészítése
Alaposan mossuk meg a burgonyákat, héjastul. Öntsük le egy kanál olajjal, ízlés szerint fűszerezzük és tegyük a sütőbe.
Egy óra elteltével vegyük ki, vágjuk ketté és töltsünk a közepébe kolbászt, sonkát, bacont, sajtot, hagymát, egyszóval amihez kedvet kapunk.
A megtöltés után tegyük vissza a sütőbe tíz percre, majd tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!