Jump to content

Antioxidánsok a szervezet őrangyalai

2016. 11. 08. 17:05

Az antioxidánsok a szervezet természetes védőpajzsai. Megóvják a szerveket az oxidációs stressztől, és mentesítik a szabad gyökök káros hatásától. Ismerje meg jobban a szervezet őrangyalát, az antioxidánst.

Az antioxidánsokra nem szabad egyedülálló vegyületként gondolni, inkább úgy gondoljunk rájuk, mint olyan anyagokra, melyek megvédik a testünket a káros behatástól.

Míg a szabad gyökök aktivizálják a „rossz” géneket és rombolja a jókat, addig az antioxidánsok pont az ellenkezőjét teszik, mégis legfőbb funkciójuk az oxidáció kivédése. A kor előrehaladtával a szervezet egyszerűen elkezd „rozsdásodni”.

Az antioxidánsokat két csoportba lehet osztani: endogén és exogén. Utóbbiakat a táplálékból vesszük fel (bioflavonoidok, a karotinoidok, C-és E-vitamin), előbbit pedig a szervezet maga termeli. Elengedhetetlen antioxidáns termelő a szelén, a mangán, a réz és a cink. Fő antioxidáns források a növényi táplálékok, magvak, és a hal.

Az antioxidánsok hatékonyságáról és betegségmegelőző képességéről heves viták folynak. A legtöbb kutatás azt támasztja alá, hogy képes megóvni a szervezetet a káros hatásokról, de vannak azért olyan szakértők is, akik ezt cáfolják. Mindenesetre fogyasztásuk még mindig inkább erőteljesen ajánlott, a jelenlegi ismeretekre alapozva.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)