Jump to content

Szemüvegápolás, és amit biztosan nem tudtál róla!

2016. 11. 10. 09:05

A szemüvegápolástól sok függ, nem csak látásunk milyensége, hanem a szemüveg élettartama is.

Az első hangsúlyos pont a szemüveg tárolása. Amit sosem szabad elfelejteni, hogy:

- használaton kívüli szemüvegeket mindig kemény tokban kell tárolni. – helytelen tok nélkül ingzsebbe vagy még rosszabb farzsebbe tenni

- sose helyezzük lencsével lefelé, mert maradandó mechanikai károsodás éri a lencsét, ami ellen a karcmentesítő réteg sem nyújt védelmet!

- olvasószemüveget gyakran láncon, a nyakba rögzítve viselnek, ilyenkor vigyázni kell, mihez ütődik, mihez ér oda

Egyéb fontos dolgok, amikről ne feledkezzünk meg:

A műanyag keret anyaga körülbelül három év alatt kiszárad, elöregszik. Ezen idő után már nem lehet megmunkálni, nem lehet más dioptriaértékű lencsét belecsiszolni. Számolni kell azzal, hogy az elöregedés miatt kieshet a lencse a keretből.

A szemüveget mindig két kézzel kell fel- és levenni, mert az egykezes használat során a keret sarkánál torzulás, károsodás léphet fel, ami rövidíti a keret életidejét.

A szemüvegszárak és fémkeretek esetében a lencsetartó karikák is csavarral rögzülnek. Ezek a csavarok a használat során lazulhatnak, így bizonyos időközönként érdemes utánhúzni. Ha a csavar meglazul, a lencsék is kieshetnek, ami nagy bosszúságot okozhat.

Az úgynevezett „damilos” keretek esetén a lencsét egy vékony damil tartja a helyén. A damil a lencse keskeny vágatában fut, a vágat peremének legkisebb sérülése is bizonytalanná teheti a rögzítést.

A fúrt keret mellett különösen fontos a kemény szemüvegtok, mert a puha anyagú tokban megfeszülhetnek a csavarok, és kitörhetnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu/otvenentul.hu | Kép: medicaldaily.com)