A körte tucatnyi ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C) tartalmaz, így sok betegségre természetes gyógyír. C- vitamin tartalma főként kiemelendő, mivel egy körte elfogyasztásával fedezhetjük a napi szükségletet. Rendszeres fogyasztásával sok betegség megelőzhetővé válik.
Lekvárként elkészítve a gyümölcs alig veszít tápanyagtartalmából, így a szervezet szinte száz százalékosan hasznosítani tudja azt. Most pedig következzen a lekvár készítés receptúrája!
Körtelekvár
Hozzávalók:
- 2 kg körte, (az ínyenceknek a muskotályos íz végett: 3 dl bor)
- 3 szem szegfűszeg
- 70 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
Moss meg 2 kg jó minőségű, érett körtét, hámozás után csumázd ki, és aprítsd darabokra. Rakd befőző lábosba, (a borral készített változatban ezután önts rá 3 dl édes, muskotályos bort) szórj bele 3 szem szegfűszeget, és főzd addig, amíg egészen pépes lesz.
Ekkor szórd rá a cukrot és az őrölt fahéjat. Kevergetve kis lángon addig főzd, amíg lekvársűrűségűvé nem válik. Mire besűrűsödik, különlegesen finom zamata lesz, elpárolog belőle a felesleges folyadék, ízei koncentrálódnak. Töltsd tiszta üvegekbe, és légmentesen zárd le. Gőzölő fazékban, a víz forrásától számított 20 percig csírátlanítsd.
A vízben hagyd kihűlni, végül az üvegeket töröld meg, és tedd a végleges helyükre.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!