Jump to content

Házi körtelekvár, tartósítószer nélkül

2016. 11. 13. 09:05

A klasszikus lekvár kombinációkon túl, egy teljesen új ízvilágba invitál a körtelekvár. Próbálja ki bevált receptúra alapján, tartósítószer nélkül, csak természetesen! Hamar a kedvencévé fog válni!

A körte tucatnyi ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C) tartalmaz, így sok betegségre természetes gyógyír. C- vitamin tartalma főként kiemelendő, mivel egy körte elfogyasztásával fedezhetjük a napi szükségletet. Rendszeres fogyasztásával sok betegség megelőzhetővé válik.

Lekvárként elkészítve a gyümölcs alig veszít tápanyagtartalmából, így a szervezet szinte száz százalékosan hasznosítani tudja azt. Most pedig következzen a lekvár készítés receptúrája!

Körtelekvár

Hozzávalók:
- 2 kg körte, (az ínyenceknek a muskotályos íz végett: 3 dl bor)
- 3 szem szegfűszeg
- 70 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

Moss meg 2 kg jó minőségű, érett körtét, hámozás után csumázd ki, és aprítsd darabokra. Rakd befőző lábosba, (a borral készített változatban ezután önts rá 3 dl édes, muskotályos bort) szórj bele 3 szem szegfűszeget, és főzd addig, amíg egészen pépes lesz.

Ekkor szórd rá a cukrot és az őrölt fahéjat. Kevergetve kis lángon addig főzd, amíg lekvársűrűségűvé nem válik. Mire besűrűsödik, különlegesen finom zamata lesz, elpárolog belőle a felesleges folyadék, ízei koncentrálódnak. Töltsd tiszta üvegekbe, és légmentesen zárd le. Gőzölő fazékban, a víz forrásától számított 20 percig csírátlanítsd.

A vízben hagyd kihűlni, végül az üvegeket töröld meg, és tedd a végleges helyükre.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;otvenentul.hu | Kép: pixabay.com)