Jump to content

Diós narancsos tekercs, az egészséges édesség

2016. 11. 22. 17:05

A diós sütemények nem csak ízük miatt bizonyulnak remek választásnak, hanem azért is, mert nagyon egészségesek. Egy szelet diós süteménnyel nem, hogy bűnös élvezetbe kergetnénk magunkat, hanem a kellemeset a hasznossal elv mentén, feltankoljuk vitaminokkal és ásványi anyagokkal a szervezetet, úgy, hogy az édes élvezetről sem kell lemondani.

A diós narancsos tekercs bármikor előhúzható a receptes tarsolyból, és nagy előnye, hogy laktózmentes változatban is elkészíthető, jelentősebb íz változás nélkül. A diós sütemény azon kívül, hogy nagyon finom, nagyon egészséges is. A dió ősi gyógyhatása szerencsére nem veszett homályba, ha bővebben szeretne olvasni a minimum öt tucat betegséget meggyógyító és megelőző dióról, akkor ide kattintson. Most pedig következzen a recept!

Hozzávalók a tésztához:

- 300 g finomliszt (pl. tönköly finomliszt)
- csipet só
- 100 ml (opcionális: laktózmentes) laktózmentes tej
- 15 g friss élesztő
- 100 ml (opcionális: laktózmentes) tejszín
- 40 g porcukor (pl. nádcukor porítva)
- 2 tojás sárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

- 150 g darált dió
- 80 g narancslekvár
- 2 tojás fehérje

Hozzávalók a vanília sodóhoz:

- 4 tojás sárgája
- 40 g finomliszt
- 80 g nádcukor
- 900 ml tej
- pár csepp vanília esszencia, vagy egy csomag burbon vaníliás cukor
+ 1 teáskanál zsír a forma kikenéséhez.

Elkészítése:

A tésztához a tejet felmelegítjük egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval. A közepébe lyukat formázunk, és beletesszük a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű tejszínt, és az élesztős tejet is. Összekeverjük, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát.

A tésztabucit lefedjük egy konyharuhával, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket, és a sodót is.

A sodóhoz 4 tojás sárgáját, a lisztet, cukrot kikeverjük egy kevés tejjel csomómentesre, majd felöntjük a maradék tejjel. Hozzáadjuk a vaníliát is. Egy lábosba öntjük, és közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellet sodó állagúra főzzük.

A töltelékhez a diót kikeverjük a lekvárral, és két tojás fehérjével.

Ha a tészta megkelt, egy lisztezett felületen vékony (kb. 3 mm vastag) téglalappá nyújtjuk.

Egy hideg vízbe mártott késsel egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd a szélesebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük a tésztát. A tekercsből tíz egyforma méretű szeletet vágunk. Lapjára állítjuk őket, és a tenyerünk élével szép kerekre formázzuk.

Egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kizsírozunk, és belehelyezzük a tésztaszeleteket. Lefedjük a konyharuhával, és 20 percet újra kelesztjük.

Majd 180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt (vagy tűpróbáig) készre sütjük. A langyosra hűlt tekercseket a sodóval tálaljuk.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu;ritakonyhaja.hu | Kép: pixabay.com)