Jump to content

Mi lesz, ha az emberi szervezet ellen áll a gyógyszereknek?

2016. 12. 15. 15:40

Habár az antibiotikumok valóban nagyon hatékonyak egy-egy makacs vírussal és fertőzéssel szemben, de mi lesz akkor, ha egyszer rezisztenssé válik, a szervezet? Mi vár ránk a jövőben ha ellenállóvá válunk, illetve kell-e mindenért azonnal a gyógyszeres szekrényhez rohanni?

A gyógyszerek álladó használata, egy idő után „kikapcsolja” az immunrendszert, vagy épp teljesen ellentétes hatást vált ki. Egyszerűen ellenállóvá válik a szervezet a bejutatott gyógyszerrel szemben, így nem fejti ki a kellő hatást.

A tudósok és a WHO is felismerte ezt a problémacsoportot, és karöltve kísérleteznek, hogy olyan antibiotikummal rukkoljanak elő, amivel szemben nem válik ellenállóvá a szervezet, és kevesebb mellékhatással, szervezetromboló hatással bír. Illetve olyan stratégiákat is elemeznek, melyek megelőznék az antibiotikum problémáját, és csírájában fojtaná el a baktériumokat.

Biztosan hallott már arról, hogy több millió bacilus vesz körül minket nap, mint nap. Ezek között vannak kevésbé, közepesen, és nagyon veszélyes vírusok. Ezek felett pedig az úgy nevezett „alien-vírusok” azaz a elmutálódott fertőzések állnak.

A tudomány jelenlegi állása szerint, ha az antibiotikumra egy idő után genetikailag ellenállóvá válna az emberi szervezet, akkor rendelkezésre állnak olya –ugyan még csak elméletben létező –tervek, amelyek ennél mélyebbre ásnak, és vírust csírájában ölik meg.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)