Jump to content

Tömik magukba a cukrot a gyerekek

2017. 01. 06. 09:05

Amerika már rég nem a legelhízottabb emberek hazája. A britek és lassan a magyarok is versenyre kelhetnek a tengerentúlikkal, már ami a cukorfogyasztást illeti. Egy friss statisztika szerint a brit gyerekek túl sok cukrot fogyasztanak reggelire, de a magyar csemetéket is óva intik.

Noha az világátlaghoz képest 2015-ben az alacsonyabb tartományba sorolták a magyar ifjúság cukorfogyasztási szokásait, azért az elsődleges ajánlásnál többet esznek. Az óvodás korú (4-6 éves) gyermekek napi kalória-felvételük 12, míg az általános iskolások (7-10 évesek) 13 százalékát fogyasztják el hozzáadott cukorból. Utóbbiakat főként az édességekből, és a hozzáadott cukortartalommal készült ételekből nyerik. Érdekes, hogy az üdítők és a tejitalok kiszorultak a sorból, s a vidéken élő gyerekek is kevésbé esznek cukrosan, mint a fővárosban élők.

Reggelire cukrosat?

Az angoloknál azonban más a helyzet. Az angol közegészségügyi szolgálat szerint a brit gyerekek túlságosan sok cukrot fogyasztanak reggelire, a napi ajánlott mennyiség csaknem felét megeszik még azelőtt, hogy beérnének az iskolába. A felmérés eredményei szerint csak a reggeliző asztalnál a gyerekek átlagosan több mint 11 gramm cukrot, vagyis csaknem három kockacukrot esznek meg. Ez egy év alatt több mint ezer kockacukor reggelire. Egy kis tál cukrozott gabonapehely nagyjából kettő, a pirítósra kent csokoládékrém három, míg egy pohár gyümölcslé öt kockacukrot tartalmaz.

A fenti adatoknál az még inkább megdöbbentő, hogy a megkérdezett szülők 84 százaléka vélte úgy, hogy egészséges reggelit ad a gyermekének.

A cukor rossz, és mit okoz?

A túlzott cukorfogyasztás gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt komoly problémákat okoz hosszú távon. A magas cukortartalmú étrend a fogak szuvasodásához, a derékbőség gyarapodásához és olyan hosszú távú egészségi problémákhoz vezet, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Az ajánlás szerint a kétéves korú gyerekeknek kevesebb mint 13 gramm (3 kocka), háromévesen kevesebb mint 15 gramm (4 kocka), négy- és hatéves kor között kevesebb mint 19 gramm (5 kocka), hét és tíz éves kor között kevesebb mint 24 gramm (6 kocka) cukrot kellene fogyasztaniuk naponta.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)