Az F-vitaminnal ilyen megnevezésben nem gyakran találkozni, mert szakirodalom csak lipidekként hivatkozik rá, és inkább az alternatív gyógyászat szakzsargonja nevezi így. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen mi is a szóban forgó vegyület.
Nos, az F-vitamin, nem más, mint zsírban oldódó vitamin, ami olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz melyeket a szervezet nem képes előállítani. Két csoportja ismert: az omega - 3 és az omega - 6 zsírsavak. Érdekessége a vitaminnak, hogy a lipidek és a vitaminok kritériumának is megfelel, így mindkét megnevezése helyes, ám a továbbiakban csak F-vitaminként hivatkozunk rá.
Az ismeretlen ismerős, az F-vitamin
A köztudatban az omega-3 és omega-6 zsírsavak neve nem cseng már ismeretlenül, noha alig néhány éve még ördögtől való dolognak gondolták a laikusok. Mivel a szóhasználatba az omega jelzővel épültek be, így az F-vitamin hallatán nem épp rájuk asszociálunk, pedig azok gyűjtőnevéről beszélünk.
A telítetlen zsírok, azaz az omega-3 és omega-6 zsírsavak a szervezet számára létfontosságúak. Az F-vitamin több szerepet is betölt a szervezetben. Serkenti a szövetképződést, és azok regenerálódását, tehát jótékony hatással van a sebképződésre, a bőrregenerálására. A haj egészségéért é erősségéért is sokat tesz, valamint megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalra. Az emésztést segíti, felszívódását az E-vitamin maximalizálja.
Omega-3 zsírsav
A Newcastle Egyetem professzora Chris Seal, kutatásában az omega-3 zsírsavak szervezetre gyakorolt hatását vizsgálta. Kutatásából kiderült, hogy az omega-3 zsírsav, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti, és jótékony hatást gyakorol az agy fejlődésére, valamint működésére."A nyugat-európai étrendben túlságosan alacsony ezeknek a zsírsavaknak az aránya és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a beviteli mennyiség megduplázását javasolja" - mondta a szakember a kutatás publikálását követően.
Az említett zsírsav magvakban és növényekben fordul elő, illetve a halakban.
Az omega-3 zsírsavhoz hasonlóan ezt sem képes szervezetünk előállítani, így beviteléről gondoskodni kell, ha nem csak egészségesek, de jó kedélyállapotúak szeretnénk lenni, ugyanis az omega-6 a hangulatra is hatással van.
Omega-3 és 6 zsírsavat tartalmazó magvak és növények, olajok: lenmagolaj, tökmagolaj, szójaolaj, dióolaj. De nem szabad elfeledkezni, a szőlőmagolajról, szezámolajról, olívaolajról, mandulaolajról, feketeribiszkemag-olajról, petrezselyemmag-olajról sem. Az ismert magvak közül a perilla, len, vörösáfonya, gomborka, porcsin ropogtatása ajánlott. Természetes formában az omega-3 és 6 zsírsavak magvakban és növényekben fordulnak elő, illetve a halakban.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!