Jump to content

A látszat néha csal, lelepleződött a halolaj kapszula titka

2017. 02. 28. 14:30

Az itthon is közkedvelt halolaj kapszuláról, megdöbbentő felfedezéseket közölt a The Conversation. A publikált eredmények után kétszer is meggondolandó, fogyaszt-e belőle az ember.

A halolaj kapszulát előszeretettel fogyasztják az öregedés jeleinek csökkentésére, a szív- és érrendszeri panaszok megelőzésére, illetve az agy teljesítőképességének fokozása miatt. A pozitív hatások mellett omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma miatt is hasznos, mert ezek esszenciális zsírsavak, azaz a szervezet nem képes ezeket előállítani, kizárólag táplálékkal lehet csak felvenni. Bevitelük nem elodázható, mert a megfelelő szervezeti és táplálkozási egyensúlyhoz az energiaszükséglet minimum 0,2%-át, az omega-3zsírsav, 1%át pedig az omega-6 zsírsav kell, hogy fedezze.

Azonban lesújtó tényt közölt a The Conversation online magazin, miszerint a halolaj zsírsavtartalma, minősége, és tisztasága megkérdőjelezhető. A felvetés aljapjául az Új-Zélandi Auckland Egyetem, Benjamin Albert által vezetett kutatása szolgált.

Albert és csapata 32 nemzetközi halolaj kapszula márkát vetett alá a vizsgálatoknak. Első sorban megmérték az EPA és DPA illetve zsírsav tartalmát. Ezek a savak (EPA, és DPA) nélkülözhetetlenek a szervezet számára, akárcsak az omega-3és 6 zsírsavak. A mérési eredmények lesújtó számadatokat mutattak. Egyrészről 36%-kal kevesebbet tartalmaznak az összetételben feltüntetettnél, viszont az előírtnál 92%-kal több oxidáció gátló anyagot.
Az EPA és DPA olyan anyagokat tartalmaznak, melyek egy idő után lebomlanak, oxidálódnak. Ezt elkerülvén a halolaj gyártók anti-oxidánsokat (ezek gátolják az oxidációt) adnak a kapszula tartalmához. Azonban ezek nagyobb koncentrátumban fordulnak elő a termékben.

Az új és régi kapszulák is összehasonlítása kerültek. Egyik oxidálódása sem indult be, ami azt jelenti, hogy alig található EPA és DPA a termékekben, helyettük az oxidáció gátló található. Az utóbbi szer azonban szerv-toxikus hatással bírhat egy bizonyos mennyiség mellett.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a szennyezett tengerből kihorgászott hal, közel sem olyan egészséges, és nem tartalmaz annyi „használható” produktumot, mint kellene. A koszos vizekben úszkáló hal szervezetébe ugyan úgy bejut fertőzés, ami átszűrődhet a halolajba is.

Érdemes a halolaj helyett azokat a táplálékokat fogyasztani, amelyek természetes és közvetlen úton juttatják a kellő zsírsavakat a szervezetbe. Erről bővebben olvashat majd, az élelmiszer rovatban.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)