Jump to content

Bőrszakértőnk a természet és az alga

2017. 04. 12. 17:05

Lehetne ez a jelszava annak a népes tábornak, melynek tagjai már megtapasztalták a Földön gigantikus mennyiségben, főként a természetes vizekben előforduló, szinte láthatatlan, ám annál nagyobb vitalitással rendelkező spirulina alga kivételes tulajdonságait.

Az egészséges táplálkozás hívei már évtizedekkel ezelőtt felfedezték a cianobaktériumok csoportjába tartozó mikroalgáknak az emésztésre és az ellenálló képességre gyakorolt kedvező hatását, így táplálékkiegészítőként már komoly sikereket tudhat maga mögött. A tudományos kísérletek néhány éve eljutottak arra a szintre, hogy sikerült aktív hatóanyagaiból egy külsőleg, a bőrön keresztül felszívódó kozmetikai készítményt megalkotni, amely természetes hatóanyagainak köszönhetően kíméletesen, de hatékonyan védi és ápolja a bőrt.

Az alapanyag titkának megfejtésére a természetet kell kifaggatnunk. A kulcs a laikus számára is nyilvánvaló, hiszen a spirulina alga szinte egyidős a Földdel, túlélt már több klímaváltozási hullámot, 3 milliárd éve él az óceánokban, meleg vizű tavakban, a jég felszíne alatt, sőt, a sivatagban is, szinte azonos formában. A legzordabb körülményeket is kibírja, ami meggyőző evolúciós bravúr, irigylésre méltó alkalmazkodóképességről tesz tanúbizonyságot!

A tudományos magyarázat szerint sikertörténetét természetes túlélési technikájának és egyedülálló evolúciós védelmi stratégiájának köszönheti. Képes hatékonyan és hosszú távon védekezni a természetben előforduló mikro-organikus ellenségeivel, vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben, felgyorsult sejtregenerációs képessége pedig az egyik legsikeresebb túlélővé avatja az evolúciós saga évmilliárdos történetében.

Csoda, ha az ember szeretné ezt a komplex tudást saját egészsége megóvásának szolgálatába állítani? Az alga bőrre gyakorolt jótékony hatása már az ókori emberek számára is nyilvánvaló volt, a természeti népek ma is nagy tiszteletben tartják, és számos módon használják, fogyasztják.

A alga különleges vitalitása teszi alkalmassá arra, hogy a bőrfelszínt kíméletesen ápolja, megerősítve annak védelmét a mikroorganizmusokkal szemben, és a hámfelületen keletkező rendellenességek helyreállítását, azaz a sejtek megújulását serkentse.

Különösen hatékony a cukorbetegeknél gyakran felmerülő bőrproblémák megelőzésében, a bőrgombák elszaporodásának és a bakteriális fertőzésnek kitett száraz, feltöredezett sarkak ápolásában.

 

 

(Forrás: biokalauz.hu | szeniormagazin.hu Kép: pexels.com)